Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF. Unele măsuri în cazul unui Brexit fără acord


28.01.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Asigurări, Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 52 din 27 ianuarie 2020, a fost publicată Norma nr. 1/2020 privind aplicarea unor măsuri în cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană fără un acord.

Măsurile care urmează a fi aplicate în cazul unui Brexit fără acord sunt:

– În termen de 15 zile de la data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord, asigurătorii, intermediarii de asigurări și intermediarii de asigurări auxiliare din Regatul Unit vor informa contractanții, păgubiții și beneficiarii cu privire la regimul juridic aplicabil contractelor de asigurare în vigoare, inclusiv prin publicarea acestor informații pe propriul website sau, în lipsa existenței acestuia, prin alte canale de comunicare.

Asigurătorii pot continua desfășurarea activității în România, după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, numai în vederea gestionării contractelor în derulare pentru lichidarea portofoliului și încetarea sistematizată a activității.

– Intermediarii de asigurări și intermediarii de asigurări auxiliare din Regatul Unit vor îndeplini toate formalitățile necesare pentru încetarea sistematizată a activității de distribuție în România în termen de maximum 6 luni de la data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord, fără posibilitatea angajării în noi activități de distribuție sau reînnoirii celor existente, chiar și în mod tacit.

– Începând cu data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord, contractanții pot, fără a implica costuri suplimentare, să denunțe contractele de asigurare multianuale.

– ASF permite finalizarea transferului de portofoliu de la un asigurător din Regatul Unit către un asigurător din România sau dintr-un alt stat membru, cu condiția ca procedura să fi fost inițiată înainte de data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord.

Pe de altă parte, asigurătorii din România care, la data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, desfășoară activitate de asigurare în Regatul Unit în baza dreptului de stabilire sau a libertății de a presta servicii gestionează contractele de asigurare în vigoare, în vederea lichidării portofoliului și asigurării încetării sistematizate a activității transfrontaliere.

De asemenea, Norma stabilește că intermediarii și intermediarii de asigurări auxiliare din Regatul Unit transmit Autorității de Supraveghere Financiară, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia, următoarele informații:
a. lista clienților
b. lista asigurătorilor cu care colaborează
c. măsurile de gestionare și durata contractelor de asigurare în derulare.

Norma intră în vigoare în prima zi următoare datei retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti