Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
CJUE Dreptul Uniunii Europene Jurisprudență

CJUE. C-122/18 Comisia/Italia. Italia ar fi trebuit să se asigure că autoritățile publice respectă, în tranzacțiile comerciale cu întreprinderi private, termene de plată care nu depășesc 30 sau 60 de zile

28 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro

În Hotărârea Comisia/Italia (Directiva privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților) (C- 122/18), pronunțată la 28 ianuarie 2020, Curtea, reunită în Marea Cameră, a constatat o încălcare săvârșită de Italia a Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale[1], întrucât acest stat membru nu s-a asigurat că autorităţile sale publice, atunci când sunt debitoare în cadrul unor astfel de tranzacții, respectă în mod efectiv termene de plată care nu depășesc 30 sau 60 de zile calendaristice, precum cele stabilite la articolul 4 alineatele (3) și (4) din directiva menționată, potrivit unui comunicat.

Fiind sesizată cu mai multe plângeri depuse de operatori economici și de asociații de operatori economici italieni care reclamau termenele excesiv de lungi în care autoritățile publice italiene achită în mod sistematic facturile aferente tranzacțiilor comerciale cu operatori privați, Comisia a introdus o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei.

În apărare, Italia a susținut că Directiva 2011/7 impune statelor membre numai să asigure, în legislația lor care transpune directiva menționată și în contractele privind tranzacții comerciale în care debitorul este una dintre autoritățile lor publice, termene maxime de plată conforme cu articolul 4 alineatele (3) și (4) din directiva menționată, precum și să prevadă dreptul creditorilor, în cazul nerespectării acestor termene, la dobânzi pentru întârzierea în efectuarea plăților și la o despăgubire pentru costurile de recuperare. Potrivit acestui stat membru, dispozițiile menționate nu impun, în schimb, statelor membre să garanteze respectarea efectivă, în orice împrejurări, a respectivelor termene de către autoritățile lor publice.

Mai întâi, Curtea a respins această argumentație întrucât a considerat că articolul 4 alineatele (3) și (4) din Directiva 2011/7 impune de asemenea statelor membre să asigure respectarea efectivă, de către autoritățile publice ale acestora, a termenelor de plată pe care le prevede. Printre altele, aceasta a arătat că, având în vedere numărul mare de tranzacții comerciale în care autoritățile publice sunt debitorii unor întreprinderi, precum și costurile și dificultățile generate în privința acestora din urmă prin întârzierile în efectuarea plăților din partea acestor autorități, legiuitorul Uniunii a intenționat să impună statelor membre obligații sporite în ceea ce privește tranzacțiile între întreprinderi și autorități publice.

În continuare, Curtea a respins argumentul Italiei potrivit căruia autoritățile publice nu pot angaja răspunderea statului membru din care fac parte atunci când acționează în cadrul unei tranzacții comerciale (jure privatorum), în afara prerogativelor lor de putere publică. Astfel, o asemenea interpretare ar însemna să priveze de efect util Directiva 2011/7, în special articolul 4 alineatele (3) și (4) din aceasta, care le impune statelor membre tocmai obligația de a asigura respectarea efectivă a termenelor de plată pe care le prevede în tranzacțiile comerciale în care debitorul este o autoritate publică.

În sfârșit, Curtea a subliniat că împrejurarea, presupunând că este stabilită, că situația referitoare la întârzierile în efectuarea plăților de către autoritățile publice în tranzacțiile comerciale acoperite de Directiva 2011/7 ar fi în curs de îmbunătățire în ultimii ani nu poate împiedica Curtea să constate că Italia nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dreptului Uniunii. Astfel, potrivit unei jurisprudențe constante, existența unei neîndepliniri a obligațiilor trebuie apreciată în funcție de situația din statul membru astfel cum se prezenta aceasta la momentul expirării termenului stabilit în avizul motivat, și anume, în speță, la 16 decembrie 2017.


[1] Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile com erciale (JO 2011, L 48, p. 1).


Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri