Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Semnificația fixării primului termen de judecată
04.02.2020 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel București a reținut că fixarea primului termen de judecată are în actuala reglementare o anumită semnificație, marcând momentul finalizării etapei preliminare a procesului, ce cuprinde verificarea cererii de chemare în judecată și regularizarea acesteia, precum și comunicarea pretențiilor reciproce ale părților. O situație deosebită este aceea în care s-a dispus citarea părților, pentru că etapa preliminară a procesului a fost considerată finalizată, dar ulterior au fost constatate neregularități în desfășurarea acesteia, impunându-se acoperirea lor. Având în vedere modul în care legiuitorul a înțeles să reglementeze desfășurarea procesului civil în două etape, cea preliminară și cea publică, se ajunge la concluzia că rezolvarea tuturor aspectelor ce țin de cea de-a doua etapă este condiționată de finalizarea celei dintâi cu respectarea dispozițiilor legale. Se consideră astfel că numai după ce și-au comunicat reciproc cererile și apărările părțile sunt în măsură să-și exercite efectiv dreptul la apărare cu privire la toate chestiunile de drept care se pot discuta în cauză în etapa publică. Astfel, se impune interpretarea sistematică a sintagmei „primul termen de judecată”, astfel că art. 130 alin. 2 Cod procedură civilă are în vedere nu primul termen de judecată înțeles literal, ci primul termen după finalizarea în mod real a etapei preliminare , așa cum rezultă din dispozițiile art. 201 alin. 3 Cod procedură civilă. (Decizia civilă nr. 816A din 4 iunie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

Alina Gaja

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO