Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Codul de conduită a membrilor Comitetului European al Regiunilor
03.02.2020 | Elena ALBU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 20/17 din 24 ianuarie 2020, a fost publicat Codul de conduită a membrilor Comitetului European al Regiunilor.

Codul de conduită se aplică conduitei membrilor și membrilor supleanți ai Comitetului în exercitarea funcțiilor care le sunt încredințate de către Comitet. Orice prevedere care se aplică membrilor se aplică și membrilor supleanți.

În cazul unor acuzații la adresa unor membri ai personalului, referitoare la presupuse comportamente necorespunzătoare față de membri, se aplică normele relevante privind personalul. Membrul în cauză îl informează pe secretarul general cu privire la presupusele comportamente necorespunzătoare.

Președintele și membrii Comitetului se asigură că prezentul Cod de conduită este respectat și că este aplicat cu bună credință și ținând seama în mod corespunzător de principiul proporționalității.

În cazul în care consideră că este posibil ca un membru să fi încălcat prezentul Cod de conduită, președintele poate examina circumstanțele presupusei încălcări, asistat fiind de secretarul general. În cazul în care, după ce îl va fi audiat și îl va fi invitat pe membrul în cauză să prezinte observații în scris, președintele ajunge la concluzia că acesta a încălcat Codul de conduită, după ce se consultă cu prim-vicepreședintele, cu președintele Comisiei pentru afaceri financiare și administrative, cu președintele delegației naționale a membrului în cauză și cu președintele grupului politic din care acesta face parte, el adoptă o decizie motivată prin care stabilește o sancțiune și îl informează pe membru cu privire la aceasta.

În cazul în care președintele este persoana care a încălcat prezentul Cod de conduită, prim-vicepreședintele își asumă rolul atribuit președintelui, iar un vicepreședinte care aparține unui grup politic și unei delegații naționale altele decât grupul politic și delegația națională din care face parte prim-vicepreședintele își asumă rolul atribuit prim-vicepreședintelui la același alineat.

Sancțiunea poate consta în una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
(a) avertisment, cu sau fără publicare;
(b) suspendarea temporară a participării la activitățile Comitetului pentru o perioadă cuprinsă între o săptămână și șase luni;
(c) în cazul unei încălcări a obligațiilor de confidențialitate, o limitare a drepturilor de acces la informații confidențiale pentru o perioadă de până la un an;
(d) interdicția de a fi desemnat într-o funcție de către Comitet, de a fi numit raportor sau de a participa la o delegație oficială și, în cazul în care membrul deține deja o astfel de funcție, suspendarea din aceasta.

Măsurile prevăzute la literele (b) și (c) pot fi dublate în caz de încălcări repetate.

Membrul în cauză poate să introducă o cale de atac internă în fața Biroului în termen de două săptămâni de la notificarea deciziei motivate. O astfel de cale de atac are ca efect suspendarea aplicării sancțiunii prevăzute în respectiva decizie motivată. În termen de cel mult patru luni de la introducerea căii de atac, Biroul, cu majoritatea membrilor săi, emite o decizie motivată de anulare, de confirmare sau de modificare a deciziei motivate a președintelui. În cazul în care decizia Biroului confirmă decizia președintelui, ea se poate baza pe argumentația acesteia din urmă. Însă, în cazul în care anulează sau modifică decizia președintelui, decizia Biroului trebuie să cuprindă propria argumentație. Biroul notifică decizia motivată membrului în cauză.

Membrul în cauză poate introduce o acțiune în anulare la Curtea de Justiție în termen de două luni de la notificarea deciziei motivate a Biroului, în temeiul articolului 263 din TFUE.

Prezentul Cod de conduită a intrat în vigoare la 26 ianuarie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti