Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Poziția AMR, AJADO, UNJR și APR ref. legea de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistraților
29.01.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 29 ianuarie 2020, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au dat publicitatii urmatorul comunicat:

„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) au luat act de convocarea judecatorilor supremi, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in Sectiile Unite, azi, 29 ianuarie 2020, pentru a vota daca se impune sesizarea Curtii Constitutionale referitor la legea de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistratilor.

AMR, AJADO, APR, UNJR sustin acest demers necesar al judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si isi exprima convingerea ca Sectiile Unite vor avea in vedere cel putin urmatoarele argumente ce tin de statutul magistratului intr-un stat democratic:

1. Independenta justitiei este o valoare fundamentala a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetatenilor de a beneficia de garantiile unui stat in care nimeni nu este mai presus de lege.

Independenta justitiei constituie o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil.

Tratatele internationale la care Romania a aderat consacra independenta justitiei si obliga guvernele, precum si celelate institutii ale statului sa respecte independenta corpului de magistrati, stabilind, totodata, ca este datoria fiecarui stat membru sa asigure resursele adecvate, inclusiv resursele financiare, pentru a permite ca judecatorii si procurorii sa isi indeplineasca atributiile in mod corespunzator, independenta financiara a acestora fiind inerenta independentei lor functionale.

2. Legea adoptata ieri de Parlament exclude de la abrogare pensiile militare, adica pensiile de care beneficieaza cei care au fost incadrati in Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Administratia Nationala a Penitenciarelor. Din datele statistice publice rezulta ca din suma de aproximativ 9 miliarde de lei alocata in 2018 pentru pensiile speciale, 8 miliarde au fost alocate pensiilor militare.

De asemenea, din datele publicate de presa, rezulta ca de pensia militara beneficiaza:
– 83.076 de persoane din MAI;
– aprox.75.000 persoane din MApN;
– aprox. 9.400 persoane din SRI.

In ceea ce priveste pensiile din justitie, subliniem ca in luna iunie 2019 erau 3.800 pensionari judecatori si procurori si 1.789 pensionari – personal auxiliar de specialitate din justitie, pensiile de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar reprezentand doar 3% din beneficiarii pensiilor subventionate, in parte, de stat.

Prin urmare, expunerea de motive adusa proiectului de lege, in favoarea eliminarii pensiei de serviciu a magistratilor si personalului auxiliar, este lipsita de orice argumente economice si financiare credibile, in conditiile in care, astfel cum rezulta in mod clar din statistici, nu pensiile de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar sunt cele care „greveaza” bugetul tarii.

3. Eliminarea pensiei de serviciu a judecatorilor si procurorilor, concomitent cu mentinerea pensiilor militare de serviciu va conduce la situatia aberanta si inacceptabila ca un politist judiciar sa aiba pensie subventionata de stat, iar procurorul, care are competenta de a-i supraveghea activitatea, si judecatorul, care este in varful ierarhiei sistemului judiciar, sa aiba pensie mai mica, fara nicio subventie de la stat.

De asemenea, personalul auxiliar de specialitate din parchete si instante, implicat in activitatea de judecata, in conformitate cu dispozitiile legale si regulamentare, nu va mai beneficia de pensie de serviciu, in timp ce politistul judiciar va avea astfel de pensie.

La fel, personalul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, structura in cadrul Ministerului Justitiei, continua sa beneficieze de pensii de serviciu. Asa fiind, judecatorul care supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii in executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate la penitenciar nu va avea pensie de serviciu, dar personalul penitenciarului va beneficia de aceasta pensie; procurorii care instrumenteaza cauze penale si judecatorii care solutioneaza cauze penale nu vor avea pensie de serviciu, in timp ce personalul penitenciarelor care asigura escortele va avea o astfel de pensie.

Jandarmii care asigura paza bunurilor instantelor si parchetelor vor avea pensie de serviciu, in timp ce magistratilor care infaptuiesc actul de justitie nu li se va recunoaste acest drept.

AMR, AJADO, APR, UNJR nu au sustinut niciodata abrogarea pensiilor de serviciu ale militarilor, ci au subliniat ca, in contextul normal al mentinerii acestor pensii, devine anormala si inadmisibila intr-un stat de drept situatia care se creeaza pentru magistrati si personalul auxiliar de specialitate din justitie. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in Amendamentele admise la proiectul de lege (a se vedea Raportul din 18.12.2019), se arata, la „motivare”, ca „Este necesara mentinerea pensiilor militare de stat, avand in vedere restrictiile impuse de lege pe perioada activitatii”, in timp ce la magistrati si la personalul auxiliar nici macar nu se aminteste de restrictii, interdictii, incompatibilitati.

4. AMR, AJADO, APR, UNJR solicita, totodata, ferm, Avocatului Poporului ca, in temeiul art. 1 alin. 1 din Legea nr. 35/1997, care prevede ca institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice, sa isi exercite atributiile de sesizare a Curtii Constitutionale, prevazute de art. 15 lit. h din lege, solicitand Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea legii de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar, adoptata de Parlamentul Romaniei in data de 28.01.2020.

Solicitarea este fundamentata pe faptul ca apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raport cu autoritatile publice, cu statul, nu poate fi facuta decat de catre magistrati independenti, al caror statut de independenta este asigurat inclusiv prin garantii materiale, de siguranta a veniturilor, atat in perioada in care sunt in functie, cat si dupa pensionare, astfel cum a punctat in mod clar Asociatia Internationala a Judecatorilor si Asociatia Europeana a Judecatorilor.

In acest context, aratam ca vom sesiza organismele internationale, dat fiind ca in rapoartele/opiniile lor cu privire la Romania au insistat asupra respectarii independentei justitiei, iar legea adoptata ieri constituie o dovada a incalcarii acestei independente.

In final, AMR, AJADO, APR, UNJR reitereaza ca indemnizatiile si pensiile pe care statul trebuie sa le garanteze magistratilor si personalului auxiliar de specialitate le impune acestora o responsabilitate proportionala. Cum am sustinut public, in mod repetat, judecatorii si procurorii care au abuzat de functie in exercitiul atributiilor lor trebuie sa raspunda in fata legii, egal cu orice cetatean.”

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO