Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel București continuă protestul prin suspendarea activității de judecată
29.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 29 ianuarie 2020, Curtea de Apel București a dat publicității următorul comunicat:

„Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, întruniţi astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu majoritatea celor prezenţi, continuarea protestului prin suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente mai jos menţionate, până când puterea legiuitoare le va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a lor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul aproape inuman de muncă, bolile profesionale, unele incurabile, în rândul judecătorilor şi grefierilor, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul magistraţilor şi al personalului auxiliar de specialitate, prin afectarea statutului şi a independenţei,  prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul magistratului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul magistratului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa magistratului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

Pensia magistraţilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul magistratului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.

Eliminarea acestei componente a independenţei magistratului este în dezacord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care s-a mai pronunţat şi în trecut şi a decis că eliminarea acestei pensii pentru magistrați este contrară exigențelor actuale pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile magistraților, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.           

Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României.

Pentru a nu prejudicia interesele justiţiabililor, s-a decis în Adunarea Generală, judecarea următoarelor cauze:
– în materie civilă: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili

– în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti