Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Întâlnirile Cercului de Dreptul Afacerilor, Timișoara / 24 octombrie 2019 – 10 ianuarie 2020
30.01.2020 | Astrid BOLEA

Secţiuni: Drept comercial, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Astrid Bolea

Astrid Bolea

În perioada 25 octombrie 2019 – 10 ianuarie 2020, am avut oportunitatea de a susține prima serie de întâlniri ale Cercului de Dreptul Afacerilor, organizate de Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Lucian Bercea, decanul facultății.

Tema generică a întâlnirilor a fost dreptul societar (Corporate Law), grupată în patru mari teme: Business Incorporation, Corporate Finance, Corporate Governance și Corporate Responsibility. Fiecare întâlnire, în baza unei bibliografii prealabile, a abordat, din perspectiva analizei economice a dreptului (law & economics) o serie de subiecte de interes pentru studenții și masteranzii pasionați de studiul avansat al dreptului societar.

Bibliografia și tematica discuțiilor din cadrul acestor întâlniri a fost aleasă astfel încât să ofere studenților o privire de ansamblu asupra subiectului propus pentru discuție. S-a urmărit, astfel, ieșirea din sfera dreptului pozitiv și oferirea de materiale selectate cu precădere din doctrina juridică străină, în încercarea de a acomoda studenții cu un alt fel de lectură. Pe lângă extrasele din manualele de drept societar, în listele bibliografice s-au regăsit și articole din publicații internaționale precum Financial Times sau The Economist, articole din reviste juridice românești, extrase de jurisprudență străină sau studii de caz. Desigur că scopul primordial al acestor surse a fost de a oferi studenților posibilitatea de a aprofunda temele discutate deja în cadrul cursurilor și seminarelor și de a le rediscuta liber în cadrul întâlnirilor cercului. În egală măsură, însă, studenții au avut și ocazia de a explora o altă fațetă a chestiunilor respective, prin lectura unor texte semnate nu doar de profesori de drept, ci de practicieni din mediul de afaceri, analiști de business sau economiști. În fine, extrasele de doctrină și jurisprudență străină au avut scopul de a veni cu un exemplu prin care să se observe, concret, unele dintre diferențele fundamentale dintre sistemele juridice de drept civil și cele de tip common law.

Concepte relevante și unele dintre principalele teorii din doctrina analizei economice a dreptului  au fost introduse treptat. Întâlnirile cercului au început cu o prezentare în linii mari a curentului law & economics, cu identificarea principalilor autori care au contribuit la sedimentarea conceptelor cheie și la explicarea acestora. Discuțiile au urmărit rolul pe care o abordare de tipul analizei economice îl joacă în înțelegerea și aplicarea dreptului, în general, respectiv în înțelegerea și aplicarea dreptului societăților, în special. S-a discutat, astfel, despre reglementare și necesitatea existenței acesteia în relațiile de afaceri. În contextul principiilor contractuale precum libertatea de a contracta și pacta sunt servanda, s-a discutat pe marginea teoriei minimalismului contractual propusă de către Jonathan Morgan și despre dihotomia sesizată de către Stewart Macaulay între intenția reală și intenția „scripturală” (the real deal vs. the paper deal) într-o relație contractuală în afaceri.

Societatea (comercială) a fost abordată prin perspectiva mai multor teorii. S-a discutat despre societate ca luând ființă și devenind o entitate juridică prin dobândirea personalității juridice (incorporation). Pe lângă teoriile consacrate, am explorat concepția lui Ronald Coase cu privire la societate prin prisma alocării eficiente a resurselor, s-a discutat teoria nodului de contracte (nexus) a lui Jensen și Meckling, precum și teoria drepturilor de proprietate și a contractelor incomplete.

Dintre elementele societății s-a discutat despre răspunderea limitată și implicațiile economice ale acestei. În contextul personalității juridice a societății, s-au dezbătut o serie de teorii precum teoria concesiei, a entității reale, teoria participativă și teoria societății ca instrument de finanțare (financing device) a lui Easterbrook și Fischel. În fine, în privința patrimoniului propriu al societății s-au explorat concepte precum separarea patrimoniului social (entity shielding) și chestiunea fracționării patrimoniului, cu implicații pentru creditori.

În cadrul temei Corporate Finance, s-a urmărit înțelegerea unor noțiuni-cheie precum patrimoniul (social), aporturile, capitalul social, equity, debt, dividendele. De asemenea, s-au prezentat unele noțiuni fundamentale precum principiul investiției (investment principle), principiul capitalului de lucru (working capital principle), principiul privind finanțarea societăților (financing principle) și cel privind distribuirea dividendelor (dividend principle), cu problemele conexe acestora.

Subiectul guvernanței corporative (Corporate Governance) a fost introdus printr-o discuție despre principii și standarde în drept, continuată cu prezentarea principiilor de guvernanță a companiilor. Aspectele privind funcționarea societăților a antamat examinarea teoriei Berle-Means a separației dintre acționariat (ownership) și control și a teoriei costurilor de mandat (agency cost theory) a lui Jensen și Meckling. Esențială a fost și o scurtă prezentare istorică a parcursului guvernanței corporative, cu accent pe momente cheie precum apariția Raportului Cadbury în 1992, prăbușirea Enron în anii 2001, prăbușirea Lehman Brothers în 2008 și criza financiară.

Abordarea problematicii crizei financiare și a necesității structurilor de guvernanță corporativă a condus la chestiunea responsabilității societăților. S-a analizat dacă societățile ar trebui să urmărească și un scop social, pe lângă urmărirea profitului (corporate social responsibility).

Pe lângă acest raport destul de generos dintre societatea (comercială) și societate, s-a pus în dezbatere existența unui sens restrâns al lui corporate responsibility, respectiv față de părțile interesate (stakeholders): creditori, administratori, angajați. În acest sens, s-a analizat cu titlul de studiu de caz unul dintre articolele semnate de către Rafael La Porta și colaboratorii săi. Acest studiu a privit relația dintre protecția investitorilor și guvernanța corporativă, cercetare care a observat diversele regimuri de protecție ale investitorilor în diferite state. În acest context s-a discutat despre teoria originilor juridice (legal origins theory), care a pus problema raportului de cauzalitate între originea juridică a unui anumit stat (spre exemplu, statele având sisteme juridice de tip common-law și cele de drept civil/continental) și tipul de reglementare care protejează într-un anumit mod și la un anumit nivel investitorii.

Printre subiectele finale, străpungerea vălului societar (piercing the corporate veil) a fost una dintre temele care a presupus un exercițiu de identificare și analiză a limitelor aplicabilității sale în dreptul românesc.

Seria de întâlniri ale Cercului de Dreptul Afacerilor Timișoara va continua în perioada martie – mai 2020.

Astrid Bolea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti