« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Instrucțiuni privind individualizarea unor sancțiuni din Legea concurenței
30.01.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial nr. 57 din 29 ianuarie 2020, au fost publicate Instrucțiunile privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 53-541 din Legea concurenței nr. 21/1996, din 21 ianuarie 2020.

Punctul de plecare pentru determinarea nivelului de bază al amenzii în cazul contravențiilor prevăzute la art. 53 din Legea Concurenței este avută în vedere cifra de afaceri totală realizată de contravenient în anul financiar anterior sancționării.

* În cazul în care, în anul financiar anterior sancționării, întreprinderea sau asociația de întreprinderi nu a înregistrat cifră de afaceri sau aceasta nu poate fi determinată, va fi luată în considerare cea aferentă anului financiar în care întreprinderea sau asociația de întreprinderi a înregistrat cifră de afaceri, an imediat anterior anului de referință, pentru calcularea acesteia în vederea aplicării sancțiunii. În ipoteza în care nici în anul anterior anului de referință pentru calcularea cifrei de afaceri în vederea aplicării sancțiunii întreprinderea nu a realizat cifră de afaceri, va fi luată în calcul ultima cifră de afaceri înregistrată de întreprindere.

Formula potrivit căreia se obține nivelul de bază este: Nivel de bază = gravitate x factor (durată).

În evaluarea gravității încălcării trebuie avute în vedere, printre altele, natura faptei, în special dacă informațiile solicitate puteau avea un impact semnificativ asupra soluționării cazului aflat în analiza Consiliului Concurenței, datorită naturii, importanței și caracterului util ale acestora.

Instrucțiunile stipulează existența a 3 categorii de fapte, după nivelul gravității.
– încălcări de gravitate mică
– încălcări de gravitate medie
– încălcări de gravitate mare

După durată, faptele se împart, de asemenea, în 3 categorii:
– încălcări de scurtă durată, respectiv mai puțin de 15 zile sau cu consumare instantanee
– încălcări de durată medie, respectiv între 15 și 30 de zile
– încălcări de lungă durată, respectiv peste 30 de zile.

Pentru contravențiile prevăzute la art. 53 din lege, rezultatul final al calculului amenzii, conform metodei prevăzute în prezentele instrucțiuni, nu se poate situa sub pragul de 0,1% din cifra de afaceri.

Pentru contravențiile prevăzute la art. 54 din lege, amenda calculată conform metodei prevăzute în prezentele instrucțiuni nu poate fi mai mică de 1.000 lei și nu poate depăși 20.000 lei.

 
Secţiuni: Concurență, Lege 9, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD