Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Disfuncţionalităţi ale Protocolului privind asistenţa judiciară obligatorie, semnalate de Baroul Mehedinți


30 ianuarie 2020 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 20 ianuarie 2020, Baroul Mehedinti a dat publicitatii adresa trimisa Uniunii Nationale a Barourilor din Romania cu privire la unele probleme referitor la aplicareaProtocolului privind asistenta judiciara obligatorie:

„Spre stiinta,
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
Domnului Presedinte, Avocat dr. Traian Briciu

Spre stiinta,
Departamentul de coordonare a asistentei judiciare din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
Domnului Vicepresedinte, Avocat dr. Petrut Ciobanu

Baroul Mehedinti a fost sesizat de mai multi avocati in legatura cu unele probleme de ordin practic, decurgand din implementarea Protocolului incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei in data de 14.02.2019.

In consecinta intelegem sa supunem atentiei dumneavoastra urmatorul aspect legat de onorariile pentru asigurarea activitatilor de asistenta judiciara in materie penala:

La nivel national si in anumite situatii, chiar la nivelul aceleiasi Curti de Apel exista o practica neunitara ce prezinta mari discrepante si care din nefericire creeaza discriminari in randul avocatilor care acorda asistenta judiciara din oficiu in materie penala.

In acest sens, pentru situatia verificarii masurilor preventive in cadrul dosarelor penale, instantele de judecata desi inteleg sa formeze dosare noi, asociate si carora in mod evident le atribuie un numar nou de dosar, refuza sa mai efectueze adresa la Barou-Serviciu SAJ pentru numirea unui avocat din oficiu pentru dosarul nou constituit, extinzand efectele delegatiei emise pentru dosarul de fond, desi obiectul acesteia nu priveste verificarea masurilor preventive, incalcand in acest fel dispozitiile art 5 alin (1) lit. k din Protocolul incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei care prevede acordarea onorariului in cuantum de 313 lei pentru orice alta situatie decat cele prevazute expres la alineatele anterioare.

Situatia verificarii masurilor preventive si a necesitatea emiterii de noi delegatii in acest sens isi gaseste reglementarea, in mod evident, in dispozitiile art 5 alin (1) lit. k din Protocolul incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei.

Mai mult decat atat, discriminarea nu se realizeaza doar intre avocatii care acorda asistenta judiciara din oficiu si care primesc o noua delegatie la fiecare verificare de masura preventiva in detrimentul celor care acorda asistenta judiciara doar in baza delegatiei emise pentru etapa procesuala a urmaririi penale/camerei preliminare/ fondului; discriminarea este realizata si in raport cu avocatii alesi carora organele judiciare le solicita depunerea unei delegatii noi la fiecare verificare a masurii preventive.

In aceste conditii, avocatii alesi au posibilitatea fie de a incheia un nou contract de asistenta juridica la fiecare verificare de masura preventiva, contract care va include in mod obligatoriu si un nou onorariu, fie de a stabili in cadrul contractului incheiat initial, plata unor onorarii distincte pentru dosarele asociate privind verificarea masurilor preventive.

Avand in vedere aceste chestiuni de fapt, avocatii numiti din oficiu spre deosebire de avocatii alesi, sunt privati de a beneficia de remunerarea corespunzatoare a activitatii lor in cadrul dosarelor ce au ca obiect verificarea masurilor preventive.

Trebuie subliniat, totodata, faptul ca aceasta practica a instantelor de judecata, de a nu mai solicita prin adresa numirea unui avocat din oficiu in dosarele asociate, a aparut doar dupa implementarea Protocolului incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei in data de 14 februarie 2019, practica prin care se incalca in mod evident si nejustificat dispozitiile art. 5 alin (1) lit. k. din Protocol.

Altfel spus, prin modul de punere in aplicare a Protocolul incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei de catre instantele de judecata se minimalizeaza contributia avocatului din oficiu, care desi desfasoara activitatii juridice suplimentare fata de obiectul delegatiei emise si onorariu corespunzator acesteia, nu este remunerat.

In vederea desfasurarii in bune conditii a activitatii de acordare a asistentei judiciare, va solicitam sa analizati cu maxima celeritate aspectele sesizate si sa initiati o sesiune comuna a semnatarilor Protocolului existent in vederea lamuririi si unificarii punerii in practica a acestuia,astfel incat sa nu mai poata fi cenzurate onorariile cuvenite avocatilor.

In acest sens, va asiguram de tot concursul nostru in vederea identificarii si adoptarii solutiilor menite sa rezolve problema supusa atentiei dumneavoastra, in scopul infaptuirii actului de justitie si al calificarii avocatului ca fiind un partener indispensabil al actului de justitie.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii