Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Senatorul Titus Corlățean s-a adresat Președintelui Georgiei ref. îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor autorităților de la Tbilisi față de Consiliul Europei
31.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 ianuarie 2020, în contextul participării la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie 2020), senatorul Titus Corlățean s-a adresat Președintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, în calitatea sa de raportor APCE pe tema îndeplinirii obligațiilor și angajamentelor autorităților de la Tbilisi față de Consiliul Europei, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean a întrebat care sunt intențiile concrete și acțiunile politice și constituționale pe care le are în vedere înaltul demnitar georgian în vederea sprijinirii unor progrese decisive în materia obligațiilor asumate de Georgia în urmă cu 20 de ani, la momentul aderării la Consiliul Europei, în domeniul justiției, legislației electorale și în ceea ce privește semnarea și ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. În context, s-a referit și la criza politică generată de modificările a ceea ce fusese stabilit în urma reformei constituționale a legislației electorale și a deciziei inițiale de a fi utilizat sistemul proporțional începând cu anul 2024.

În răspunsul său, Președintele Georgiei a menționat că, dincolo de discuțiile politice, ca garant al Constituției, este chemat să vegheze la aplicarea dispozițiilor legii fundamentale care stipulează că viitoarele alegeri din 2024 se vor desfășura în baza sistemului reprezentării proporționale. A mai adăugat că, în ceea ce privește elaborarea Codului electoral, funcționează un grup de lucru care cuprinde toate forțele politice și un număr de forțe neparlamentare, grup în cadrul căruia sunt discutate recomandările Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO/ODIHR) pe tema reformării Codului electoral. Potrivit președintelui Georgiei și în baza informațiilor primite de la președintele Parlamentului Georgiei acest grup de lucru a înregistrat progrese semnificative. În context, și-a exprimat speranța că recomandările BIDDO/ODIHR și OSCE în materie electorală vor fi implementate cu ocazia viitorului scrutin din Georgia, un pas imporant înainte în reformarea sistemului electoral georgian, care nu mai cunoscuse modificări în ultimele două decenii.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti