Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

A fost aprobat Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE
31.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L-29 din 31 ianuarie 2020, au fost publicate:
Decizia (UE) 2020/135 a Consiliului din 30 ianuarie 2020 referitoare la încheierea Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice
Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria c-34 din 31 ianuarie 2020 a fost publicată Declarație politică de stabilire a cadrului viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Prin Decizia 2020/135 a Consiliului din 30 ianuarie 2020, se aprobă, în numele Uniunii și al Comunității Europene a Energiei Atomice, Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Potrivit Deciziei, Consiliul poate autoriza Regatul Unit să își exprime consimțământul, în nume propriu, ca un acord internațional care urmează să intre în vigoare sau să se aplice în cursul perioadei de tranziție să aibă caracter obligatoriu în ceea ce îl privește, într-un domeniu de competență exclusivă a Uniunii.

La cererea justificată corespunzător a Irlandei, a Republicii Cipru sau, respectiv, a Regatului Spaniei, Consiliul poate autoriza aceste state membre să negocieze acorduri bilaterale cu Regatul Unit în domenii care țin de competența exclusivă a Uniunii.

***

În Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, părțile au convenit cu privire la următoarele aspecte:
– drepturile legate de ședere, dreptul de ieșire și de intrare, dreptul de ședere permanentă;
– drepturile lucrătorilor și ale lucrătorilor independenți;
– coordonarea sistemelor de securitate socială;
– dispoziții privind separarea (mărfurile introduse pe piață, regimuri vamale etc);
– aspecte privind taxa pe valoare adăugată și accize;
– aspecte cu privire la proprietatea intelectuală;
– acțiuni de cooperare polițienească;
– acțiuni de cooperare judiciară;
– aspecte cu referire la procedurile de achiziții publice;
– proceduri judiciare și administrative ale UE;
– aspecte cu privire la funcționarea instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor UE;
– dispoziții financiare.

Uniunea și Regatul Unit au convenit să depună toate eforturile, cu bună-credință și cu respectarea deplină a regimurilor lor legale interne, să ia măsurile necesare pentru negocierea cu promptitudine a acordurilor care reglementează relațiile lor viitoare și să desfășoare procedurile aferente pentru ratificarea sau încheierea acordurilor respective, astfel încât să garanteze executarea acestor acorduri, în măsura posibilului, din momentul încheierii perioadei de tranziție.

***

În paralel cu acordul de mai sus, părțile au elaborat o Declarație politică de stabilire a cadrului viitoarelor relații între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Declarația stabilește parametrii unui parteneriat ambițios, amplu, cuprinzător și flexibil care cuprinde cooperarea comercială și economică având în centrul său un acord de liber schimb cuprinzător și echilibrat, asigurarea respectării legii și justiția penală, politica externă, securitatea și apărarea, precum și domenii mai largi de cooperare.

Având în vedere importanța fluxurilor și a schimburilor de date în cadrul viitoarelor relații, părțile s-au angajat să asigure un nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal pentru a facilita astfel de schimburi între ele.

Declarația cuprinde înțelegerea părților de a se angaja în viitoare relații în următoarele domenii:
– mărfuri
– servicii și investiții
– servicii financiare
– proprietatea intelectuală
– achiziții publice
– transporturi
– energie și altele.

Așadar, prin stabilirea cadrului viitoarelor relații dintre Uniune și Regatul Unit, Declarația confirmă, astfel cum se prevede în Acordul de retragere, că intenția clară a ambelor părți este aceea de a elabora cu bună credință înțelegeri care să pună în aplicare aceste relații și să înceapă procesul formal de negocieri cât mai curând posibil după retragerea Regatului Unit din Uniune, astfel încât acestea să poată intra în vigoare până la sfârșitul anului 2020.


A se vedea: BREXIT. Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti