Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Consecințele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană asupra Curții de Justiție a Uniunii Europene
31.01.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 31 ianuarie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității următorul comunicat:

Curtea de Justiție a Uniunii Europene ia act de faptul că retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană are ca efect încetarea mandatelor membrilor britanici ai instituției cu începere de la 31 ianuarie 2020 la miezul nopții.

Numărul de judecători ai Curții de Justiție și ai Tribunalului, stabilit la câte unul pentru fiecare stat membru pentru Curtea de Justiție și la câte doi pentru fiecare stat membru pentru Tribunal, se reduce deci cu efect imediat din momentul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană. În schimb, potrivit Declarației Conferinței reprezentanților guvernelor statelor membre din 29 ianuarie 2020 privind consecințele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană asupra avocaților generali ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, numărul de avocați generali ai Curții de Justiție, stabilit la unsprezece prin Decizia din 25 iunie 2013 a Consiliului1, nu este afectat de această retragere.

În așteptarea numirii de către guvernele statelor membre a unui nou avocat general, doamna Eleanor Sharpston își va continua activitatea, în conformitate cu articolele 5 și 8 din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene, până la preluarea funcției de către succesorul său.

În conformitate cu termenii acordului de retragere, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este în continuare competentă în ceea ce privește toate procedurile inițiate de Regatul Unit sau împotriva acestuia înainte de încheierea perioadei de tranziție, care este stabilită la 31 decembrie 2020. De asemenea, Curtea este în continuare competentă să se pronunțe cu privire la cererile de decizie preliminară introduse de instanțe judecătorești din Regatul Unit înainte de încheierea acestei perioade de tranziție.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene salută contribuția majoră a tuturor foștilor membrii britanici la construcția europeană în general și la jurisprudența Curții de Justiție și a Tribunalului în special.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti