Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Bilanţul Curţii de Apel Ploieşti pe anul 2019. Preşedintele Andra Botez: Cuvântul nostru trebuie auzit! Nou Palat al Justiţiei în Ploieşti


03.02.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 31 ianuarie 2019, începând cu orele 13:00, în Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploieşti (sediul instanţei) s-a desfăşurat Bilanţul Curţii de Apel Ploieşti la care a fost prezentat Raportul de activitate pentru anul 2019.

Potrivit unui comunicat, la eveniment au participat, între alţi invitaţi, Simona Camelia Marcu, membru CSM şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  judecător Andrei Băncilă, director SNG  şi Ion-Claudiu Teodorescu, secretar general al Ministerului Justiţiei.

Preşedintele Curţii de Apel Ploieşti, judecător Andra Corina Botez, citată de „Jurnalul Prahovean”, s-a referit în discursul său şi la situaţia pensiilor magistraţilor şi grefierilor, urmare a recentei abrogări a dispoziţiilor legale ce le consacră, aceasta făcând un apel la unitate:

„Da, avem o pensie de serviciu care nu reprezintă un privilegiu şi care a fost instituită în considerarea unui anumit statut al categoriei profesionale, avându-se în vedere, totodată, interdicţiile şi incompatibilităţile stabilite chiar la nivel constituţional de legiuitor. (…)

Sunt momente dificile pentru noi, ca magistraţi, pentru colegii noştri grefieri şi ceilalţi colegi care se văd vitregiţi de nişte drepturi legitime.

Aceasta avalanşă desfăşurată împotriva sistemului judiciar nu face bine ordinii de drept şi aduce atingere valorilor fundamentale consacrate constituţional privind independenţa judecătorilor.

În aceste momente, cuvântul de ordine este UNITATE! Trebuie să arătăm că noi, corpul magistraţilor, corpul judecătorilor suntem uniţi şi că ştim să ne apărăm drepturile! Că suntem solidari cu personalul auxiliar! Că ştim care ne este locul şi rolul, că ştim să ne facem treaba dar că solicitam, în schimb, un lucru la îndemâna tuturor: RESPECTUL!

Asistăm astăzi la o demonizare a sistemului judiciar. La punerea la zid a unui sistem care ar trebui să funcţioneze independent şi fără imixtiuni din partea puterilor legislativă şi executivă, ca o veritabilă forţă în stat! Într-un stat de drept, puterea judecătorească trebuie sa fie considerată prima putere în stat şi nu a treia, aşa cum se consideră! Ori acest lucru nu se întâmplă! Sau, nu se mai întâmplă. Însă, cu înţelepciune şi cu răbdare trebuie să aşteptăm rezolvarea acestei probleme. Cu răbdare, dar nu în tăcere. Cuvântul nostru trebuie auzit!”, a încheiat preşedintele Andra Botez.

În acest context, amintim că printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, Curtea de Apel Ploieşti a anunţat că „Adunările Generale ale Judecătorilor instanţelor din circumscripţia Curţii (…) au hotărât, ca urmare a abrogării dispoziţiilor legale ce consacră pensia de serviciu a magistraţilor, suspendarea activităţii de judecată şi a celei cu publicul pe o perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente. În această perioadă, programul cu publicul la compartimentele Arhivă şi Registratură şi la Biroul de Informare şi Relaţii Publice va fi redus, toate aceste informaţii fiind expres afişate pe site-urile instanţelor.”

Decizia de suspendare a activităţii este susţinută, pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi de Tribunalele Prahova, Dâmboviţa şi Buzău precum şi de Judecătoriile Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Sinaia, Mizil, Răcari, Pucioasa, Moreni, Găeşti, Târgovişte (instanţă care suspendă activitatea pe o perioadă de două săptămâni începând cu data de 3 februarie 2020), Buzău, Râmnicu Sărat şi Pogoanele.

„Prin reglementarea constituţională dată statutului judecătorului şi celui al procurorului, prin legea organică şi normele europene, cât şi prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, regimul pensiei de serviciu ţine de statutul judecătorilor şi procurorilor şi împreună cu cel al salariilor, interdicţiilor şi incompatibilităţilor (unice şi speciale, conform art. 125 alin. 3 din Constituţia României, şi art. 5-11 din Legea  nr. 303/2004, modificată), constituie elemente din substanţa independenţei puterii judecătoreşti, garantată de legea fundamentală”, mai susţin judecătorii.

Documentul citat subliniază că judecătorii instanţelor din raza Curţii de Apel Ploieşti îşi manifestă solidaritatea cu grefierii, care au anunţat şi ei proteste: „Ţinând seama că adoptarea măsurii de abrogare a pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate este, de asemenea, de natură a afecta însăşi activitatea instanţelor şi independenţa puterii judecătoreşti, magistraţii curţii îşi exprimă solidaritatea faţă de formele de protest manifestate de personalul auxiliar de specialitate.”

Totodată, potrivit „Realitatea de Prahova”, cu prilejul şedinţei de Bilanţ, judecătoarea Andra Botez a făcut un anunţ aşteptat de toţi ploieştenii şi nu numai: Noul Palat al Justiţiei din Ploieşti va fi finalizat pe 30 mai 2020, Ministerul Justiţiei reuşind în data de 24 decembrie 2019 alocarea integrală a sumei necesare pentru finalizarea lucrărilor demarate în urmă cu aproape 25 de ani.

Palatul Justiţiei de la Ploieşti este al doilea obiectiv ca investiţie derulat de MJ după Palatul destinat instanţelor din Bucureşti. Lucrările au început în 1996, iar proiectul, conform planului iniţial, ar fi trebuit finalizat în anul 2000, însă, din păcate, conform sursei citate, au fost întârzieri la alocarea de fonduri, apoi a urmat falimentul constructorului antamat în primă fază pentru ca în cele din urmă şantierul să fie închis până 2010, când lucrările sunt reluate.

A urmat o nouă perioadă de stagnare, întrucât noile norme europene legate de circuitul justiţiabililor, traseul pe care trebuie să-l urmeze arestaţii, spaţiile standard destinate sălilor de judecată nu mai corespundeau cu studiul de fezabilitate iniţial.

Curtea de Apel Ploieşti, ce funcţionează din 1996 într-un spaţiu impropriu, şi anume în aripa de nord a Palatului Culturii, se va muta în acest nou sediu, noul Palat al Justiţiei, care va avea o suprafaţă de cca. 20.000 mp. şi cinci etaje, fiind al doilea din ţară ca mărime după cel din Capitală, clădirea urmând a deservi 2.700 persoane pe zi şi 650.000 pe an, aici urmând a fi judecate peste 35.000 dosare anual.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro