« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Întâlnire între reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București și ai Baroului București privind asistența judiciară
03.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 31 ianuarie 2020, Baroul București a informat avocații că la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a avut loc o întâlnire între Parchetul de pe lângă Tribunalul București, reprezentat de Bogdan-Silviu Staicu – Prim-procuror și de Adrian Tirlea-Prim-procuror Adjunct, și Baroul București, reprezentat de avocat dr. Ion Dragne – Decan și de avocat Daniel Fenechiu – Prodecan, potrivit unui comunicat.

Tema întâlnirii a constituit-o discutarea modului de desfășurare și remunerare a asistenței judiciare efectuată în etapa urmăririi penale în cauzele aflate la parchetele din raza Municipiului București, în perioada 14 februarie 2019 – 30 ianuarie 2020.

Cu ocazia întâlnirii au fost puse în discuție și analizate și aspectele sesizate Baroului București atât de către avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară, cât și cele aduse la cunoștință de către conducătorul Serviciului de Asistență Judiciară al Baroului București.

S-a constatat, cu caracter preliminar, reducerea semnificativă a numărului de referate restituite Baroului București ca urmare a faptului că nu erau semnate de către procuror la finalizarea urmăririi penale, în conformitate cu dispozițiile Protocolului din 14 februarie 2019 încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Public și Uniunea Națională a Barourilor din România.

Cu toate acestea, ca urmare a persistenței practicilor specifice perioadei anterioare datei la care s-a încheiat documentul tripartit, un număr relativ însemnat de referate sunt încă înaintate, spre plată, către Parchetul de pe lângă Tribunalul București fără a fi aprobate de către procurorul de caz, motiv pentru care, în privința acestora, s-a convenit să se facă demersuri de către avocații care au asigurat serviciul de asistență juridică pentru ca, în colaborare cu procurorul de caz să remedieze lipsurile și să dispună, în timp util, referatele spre decontare.

Dintre problemele care au făcut obiectul discuțiilor, au fost evidențiate, în principal, următoarele:
– Cu privire la reducerea onorariilor sub limitele prevăzute în Protocol, în caz de prezentare a avocatului ales, a neaprobării referatelor eliberate anterior noii reglementări, s-a constatat că sunt cazuri izolate care vor fi remediate și se vor lua măsuri pentru informarea procurorilor despre necesitatea aplicării dispozițiilor cadrului normativ în vigoare.

– Cu privire la cazurile în care referatul este întârziat spre aprobare, întrucât autorul infracțiunii este necunoscut, s-a precizat că este necesară amendarea Protocolului tripartit din 14 februarie 2019, în condițiile în care, în prezent, prevedreile acestuia menționează expres că plata onorariului se efectuează doar la sfârșitul urmăririi penale.

– Cu privire la desemnarea și remunerarea curatorului pentru părțile vătămate în cauzele penale, reprezentanții Baroului București au propus aplicarea dispozițiilor comune din Codul de procedură civilă, acest aspect urmând să facă obiectul analizei în cadrul unităților de parchet.

– Cu privire la situațiile în care, în aceeași cauză sunt desemnați succesiv mai mulți avocați din oficiu, s-a convenit ca procuroul de caz să acorde onorariul unitar iar baroul să repartizeze, proporțional cu activitatea desfășurată, sumele cuvenite fiecărui avocat.

– În legătură cu stabilirea onorariului pentru activitățile avocațiale desfășurate în timpul nopții, s-a convenit aplicarea cât mai riguroasă a dispozițiilor din Protocol care reglementează această situație.

– S-a convenit menținerea procedurii de verificare periodică, prin intermediul Serviciului de Asistență Judiciară și reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București, astfel încât avocații interesați să poată să cunoască în timp util stadiul urmăririi penale în dosarul în care au fost desemnați.

Participanții la întâlnire au constatat că unele dificultăți apărute prin introducerea Ministerului Public în mecanismul de plată a onorariilor pentru activitatea de asistență judiciară în anul 2019, au fost eliminate.

Av. dr. Ion Dragne, Decanul Baroului București, a transmis aprecierea sa conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru dialogul instituțional și eforturile pentru remunerarea promptă și corectă a avocaților în limitele convenite prin Acordul tripartit dintre Uniunea Națională a Barourilor din România, Ministerul Justiției și Ministerul Public.

Decanul mulțumește avocaților care au sesizat unele deficiențe în funcționarea Serviciului de Asistență Judiciară și în relația cu parchetele sau instanțele de judecată, în vederea remedierii acestora.

De asemenea, Decanul Baroului București apreciază activitatea colegilor care desfășoară asistență judiciară în cauzele în care aceasta este obligatorie potrivit legii, în pofida disfuncțiunilor care au apărut în relația cu autoritățile publice obligate să asigure remunerarea corespunzătoare a avocaților.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: UNBR+INPPA+Barouri, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD