Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Nereguli financiare la CSM semnalate de Curtea de Conturi. UPDATE: Poziția CSM
05.02.2020 | JURIDICE.ro

Marți, 4 februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:

În urma informațiilor apărute în spațiul public prin intermediul mass media, referitoare la Raportul de audit financiar întocmit de Curtea de Conturi în urma verificării activității Consiliului aferentă anului 2018, aducem următoarele precizări:

Decizia nr. 8/12.07.2019 a Curții de Conturi a fost întocmită de auditori publici externi din cadrul Departamentului XII, ca urmare a controlului anual realizat asupra exercițiului financiar al anului 2018. Controlul realizat de Curtea de Conturi a condus la o serie de constatări, acestea la rândul lor fiind urmate de măsuri corespunzătoare pe care Curtea de Conturi le-a apreciat ca necesare pentru eliminarea deficiențelor constatate.

Din cele patru măsuri dispuse prin decizie, trei au vizat aspecte care țin de evidența contabilă, de managementul resurselor umane sau organizarea concursurilor, fără însă a fi stabilite consecințe financiar fiscale imputabile Consiliului Superior al Magistraturii. Cele trei măsuri dispuse au fost implementate de către Consiliu conform deciziei, modul de implementare fiind comunicat Curții de Conturi.

În ceea ce privește măsura de la punctul II.4 din decizie, și anume cea referitoare la efectuarea unor cheltuieli cu privire la decontarea cheltuielilor cu diurna, cazarea şi transportul unor membri ai comisiilor de concurs, Curtea de Conturi a identificat cazuri în care susține că nu ar fi existat o bază legală pentru plata de către Consiliul Superior al Magistraturii a sumei totale de 6530 lei.

Împotriva măsurii dispuse, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat contestație, cauza fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel București – Secția a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal sub nr. 5563/2/2019, iar prin sentința civilă nr. 861 din data de 27.11.2019 a fost admisă cererea de chemare în judecată, dispunându-se suspendarea executării Încheierii nr. 16/2019 şi a măsurii de la punctul II.4 din Decizia nr. 8/2019 până la soluționarea definitivă a fondului cauzei.

Totodată, a fost anulată Încheierea nr. 16/2019 şi măsura de la punctul II.4 din Decizia nr. 8/2019 cu privire la suma de 6530 lei.

***

Miercuri, 29 ianuarie 2020, Curtea de Conturi a dat publicitatii Raportul de activitate pentru anul 2018.

Curtea de Conturi a identificat in controlul realizat la CSM probleme privind organizarea si conducerea evidentelor contabile, efectuarea eronata a unor cheltuieli pentru organizarea de concursuri si examene, precum si deficiente referitoare la gestionarea resurselor umane, potrivit ziare.com.

Conform raportului, pentru unii salariati CSM au fost stabilite, prin acte administrative emise de ordonatorul principal de credite al CSM, indemnizatii de incadrare mai mari, prin utilizarea unor valori de referinta sectoriale mai mari decat cele aflate in plata in perioada respectiva. In consecinta, pentru acei salariati a fost stabilita o datorie in suma de 3,474 milioane de lei, din care au fost efectuate plati in cuantum de 1,541 milioane de lei. La finele anului 2018, suma datorata de institutie salariatilor a fost de 1,932 milioane de lei, dar aceasta nu a fost inregistrata ca atare in conturile contabile si raportata in situatiile financiare.

Inspectorii Curtii de Conturi au dezvaluit ca o parte din suma – 880.800 de lei – a fost reflectata in contul contabil „Provizioane” si raportata in bilant la „Datorii necurente”, desi nu facea parte din categoria sumelor recunoscute ca provizioane. Totodata, a fost inregistrata eronat in acelasi cont si actualizarea cu indicele de inflatie in suma de 62.600 de lei, iar suma de 1,051 milioane de lei a fost inregistrata in contul contabil extrabilantier „Alte valori in afara bilantului”, nefiind astfel raportata in situatiile financiare incheiate pentru anul 2018.

O alta neregula asupra careia inspectorii Curtii de Conturi au atras atentia este plata membrilor comisiilor de concursuri. Consiliul a efectuat plati din bugetul de stat pentru plata cu ora, in suma de 413.500 de lei, membrilor comisiilor de concurs corespunzatoare concursurilor sau examenelor, altele decat cele de admitere, in conditiile in care acestea se puteau suporta din venituri proprii. Mai mult, s-a constatat ca plata orelor prestate de comisia de admitere nu a fost suportata integral din venituri proprii, ci si din bugetul de stat, prin acordarea de ore libere platite, contrar prevederilor din HG nr. 183/2005 privind infiintarea pe langa Consiliul Superior al Magistraturii a unei activitati finantate integral din venituri proprii,” se arata in document.

Curtea de Conturi mai arata ca CSM a decontat nelegal cheltuieli in suma de 5.800 de lei, reprezentand diurna, cazarea si transportul unor persoane din afara institutiei, membri ai comisiilor de concurs pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii si pentru admiterea in magistratura in perioada iulie-octombrie 2018.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Nereguli financiare la CSM semnalate de Curtea de Conturi. UPDATE: Poziția CSM”

  1. Sincer, până acum am avut o părere nu foarte apreciativă despre autoritatea asta constituțională numită Curtea de Conturi, poate și prin prisma celor care s-au perindat și care reflectau mai degrabă o imagine decrepită, anacronică, decât una a profesionalismului decent proactiv în beneficiul societății în ansamblu.

    Despre aberațiile din sistem constatate de inspectorii Curții de Conturi coordonați de d-na consilier de conturi Ileana Manuela Pieleanu (departamentul XII) se știe de două decenii și mai bine. Bașca, mai toți candidații la CSM s-or bătut cu cărămida în piept cum vor lua ei sinecuriștii de brăcinari și îi vor trimite la muncă. Vezi să nu, parcă mai dihai! Unii s-or și blagoslovit cu condamnări penale pentru astfel de nereguli, iar alții, cât pe ce.

    Dar cine știe dacă nu vor sări iepurașii în urma raportului ăstuia și să fie igienizat sistemul din exterior! Că din interior, slabă nădejde.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.