Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Exercitarea fără drept a profesiei de consilier juridic. Fals în înscrisuri sub semnătură privată
17.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanţa de casare nu judecă procesul propriu-zis, ci judecă exclusiv dacă hotărârea atacată este corespunzătoare din punct de vedere al dreptului, în limita cazurilor de casare prevăzute expres şi limitativ de art. 438 C. proc. pen. În speță, se arată că ”față de motivele recursului în casaţie care vizează o presupusă diferenţă de legiferare, în noul C. pen. faţă de C. pen. anterior, a acţiunii de falsificare a unui înscris sub semnătură privată, ca element material al laturii obiective, Înalta Curte constată că reglementarea expresă, care se regăseşte în dispoziţiile art. 322 C. pen. cu denumirea marginală „Falsul în înscrisuri sub semnătură privată”, şi anume că înscrisurile sub semnătură privată pot fi falsificate şi prin modurile prev. de art. 321 C. pen., respectiv „prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări”, nu confirmă opinia exprimată de apărare, a existenţei unor prevederi legale care semnifică existenţa, în noul C. pen., a unor elemente de tipicitate deosebite pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faţă de C. pen. anterior.

Situația de fapt: În acord cu prima instanţă, curtea de apel a reţinut că inculpata A. le-a înfăţişat reprezentanţilor S.C. C. S.R.L. diploma de licenţă seria x nr. x, înscris falsificat, care atesta că ar fi absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, şi i-a determinat astfel să încheie contractul individual de muncă nr. x/01.02.2007 şi să o încadreze pe inculpată în funcţia de consilier juridic în cadrul respectivei societăţi comerciale. Ulterior, în perioada 01.01.2008 – 31.12.2010, inculpata, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în timp ce era angajată în funcţia de consilier juridic la S.C. C. S.R.L., pentru a justifica primirea în avans a unor sume de bani de la casieria societăţii, a prezentat reprezentanţilor societăţii mai multe înscrisuri falsificate, prin aceste demersuri inducându-i în eroare pe reprezentanţii S.C. C. S.R.L. cu privire la activitatea sa şi cauzând un prejudiciu reprezentat de sumele decontate fără acoperire legală, în cuantum total de 85.085 RON. De asemenea, a mai reţinut că, în mod repetat, în perioada 2007-2010, inculpata A. s-a prezentat în calitate de consilier juridic în 11 litigii, în faţa instanţelor de judecată şi a altor autorităţi publice, fără a îndeplini condiţiile necesare pentru obţinerea acestei calităţi, înscrierea sa în tabloul consilierilor juridici fiind rezultatul utilizării înscrisurilor contrafăcute, în fapt inculpata neavând vocaţia legală şi dreptul de a exercita profesia de consilier juridic. (Decizia nr. 38/RC din 6 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO