« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Craiova. Schimbare încadrare juridică din infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale în infracțiunea de fals intelectual
05.02.2020 | Răzvan CRĂCIUNAȘ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Răzvan Crăciunaș

Răzvan Crăciunaș

Judecătoria Slatina a reținut că procesele verbale de recepție întocmite de către inculpat funcționar public din cadrul primăriei pentru efectuarea unor lucrări de dezăpezire, după realizarea lucrurilor și ulterior sesizării organelor de poliție, nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale întrucât ”înscrisurile respective au avut menirea de a exprima adevărul cu privire la o situație de fapt preexistentă și nu prezintă un caracter fraudulos, întrucât mențiunile cuprinse în acestea nu fac decât să ateste îndeplinirea corespunzatoare a dispozițiilor contractelor” . Pentru aceste considerente a pronunțat achitarea inculpatului. În apel, Curtea de Apel Craiova, contrar instanței de fond, a reținut că ”pentru a fi în prezența unei infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, este necesar ca mai întâi să existe un înscris oficial, care apoi să fie falsificat prin contrafacerea scrierii, ori a subscrierii, ori prin alterarea lui în orice mod. Or, în cauză nu a existat un astfel de înscris anterior, ci falsul a fost produs odată cu întocmirea acestuia, fiind astfel realizate condițiile infracțiunii de fals intelectual, care presupune falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia.” De asemnea, instanța de apel a apreciat că într-adevăr nu denaturează situația de fapt reală, dar cu toate acestea au fost încheiate ulterior, fiind astfel falsificate prin antedatare. (Decizia penală nr. 1510 din 7 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova)

Av. Răzvan Crăciunaș
SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD