Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

De ce cred că protestele instanțelor ar trebui suspendate
05.02.2020 | Adrian Toni NEACȘU

JURIDICE - In Law We Trust
Adrian-Toni Neacșu

Adrian-Toni Neacșu

Cred că adunările generale ale judecătorilor ar trebui să ia în discuție, în mod organizat și centralizat, suspendarea formelor de protest față de modificarea intempestivă și nedemocratică a statutului lor. Este greu în acest moment să se justifice legitimitatea prelungirii lor. O spun de pe poziția incomodă în breasla lui a unui avocat care sprijină necondiționat solicitările magistraților, care consideră că modificările făcute peste noapte știrbesc grav atât independența cât și funcționalitatea justiției și care chiar a inițiat o acțiune de sprijin public pentru protestele instanțelor.

Parlamentul a adoptat P-L 292/2019 care desființează pensiile de serviciu din justiție și ridică vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor la vârsta standard de pensionare în România [1] (lucru de care de altfel nu am văzut mai nimic în dezbaterile din adunările generale), iar în acest moment, legea aflându-se la CCR, nici un factor politic nu mai poate reveni asupra ei.

Curtea Constituțională va dezbate constituționalitatea legii înainte de promulgare, la sesizarea ÎCCJ și a Avocatul Poporului, cel mai devreme la 18 martie 2020, un termen foarte îndepărtat. Este incorectă, din principiu, orice formă de presiune asupra Curții Constituționale. Nici nu este nevoie de așa ceva și nici nu este de acceptat ca magistrații să simtă nevoia unui protest pentru ca judecătorii constituționali să judece corect.

Protestul instanțelor a rămas în acest moment fără obiect, cel puțin temporar, iar continuarea lui nu poate decât crea și mai multă nemulțumire și revoltă printre justițiabili și avocați. Îmi aduc aminte că în timpul protestelor similare din 2009 un important demnitar din Guvern, într-un anume cadru, o și spusese deschis: cu cât rămâneți mai mult în protest, cu atât mai ușor găsim sprijinul mulțimii împotriva voastră. Așa stau lucrurile și acum, mai ales că în Guvernul actual acel demnitar ocupă acum exact aceeași poziție.

Protestul, fiind dezlânat și necoordonat, a creat deja haos.

Nimeni nu știe ce instanțe sau complete judecă sau nu cauzele sau doar amâna cauzele, totul e o loterie, afli, evident cu frustrare, abia când te prezinți la instanță.

Continuarea protestului în acest moment nu mai înseamnă o reacție legitimă față de o clasă politică populistă și inconștientă, ci o sancțiune aplicată direct justițiabililor și implicit avocaților. Am convingerea că nici un judecător nu dorește să transmită un astfel de mesaj, dimpotrivă.

Dacă adoptarea formelor de protest a fost haotică, fiecare instanță iar uneori chiar complet hotărând cum îi tăia capul, încetarea protestului ar trebui să fie una coordonată și comună.

După pronunțarea Curții Constituționale, care ar trebui ajutată tehnic cu mii de Amicus Curiae, și în funcție de această decizie, legea e posibil să ajungă la promulgare și atunci poate fi un moment prielnic pentru reluarea protestelor, poate chiar într-o formă mai dură.

Nimic nu-i arde mai tare pe politicieni decât boicotarea alegerilor de către magistrați, pe care nimic nu-i obligă să participe la constituirea birourilor electorale, existând hotărâri ale CSM în acest sens[2]. În absența judecătorilor și procurorilor din procedura alegerilor acestea nu pot avea loc, fie ele la termen sau anticipate.

Războiul magistraților nu poate fi cu populația, ci doar cu o clasă politică care a alunecat pe panta violenței populismului cel mai bădăran.


[1] În forma trimisă spre promulgare a Legii 292/2019 se prevede: Art. 2. – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: „- Articolele 82, 83, 83/1,  83/2, 84, 85 şi 85/1 se abrogă.”
[2] A se vedea de exemplu Hotărârea Plenului CSM nr. 318 din 24.04.2012.


Avocat Adrian Toni Neacșu


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “De ce cred că protestele instanțelor ar trebui suspendate”

  1. Achiesez în totalitate. Chiar atunci când a fost numit, mi-am și amintit de protestele din 2009 și de maniera perfidă de-a dreptul adoptată de cel numit care, în acea epocă, era însoțit permanent de aghiotanții Niculicea și Șerban. Am convingerea că tovărășia respectivă nu era deloc întâmplătoare, așa cum nu mi se pare că azi s-ar fi stricat, treimea fiind coagulată de aceleași sentimente de dispreț și ură față de o întreagă categorie profesională, ba chiar față de un corp profesional, precum cel al judecătorilor.

    Altfel, mă bucură nespus limpezimea și pertinența raționamentului autorului, părând că a reușit să se scuture de ispitele amăgitoarelor preamărări efemere la care a fost țintă piept nr. 4 (cei care au satisfăcut stagiul militar știu la ce mă refer) pentru vectori politici meschini, în perioada tristă trecută. Nu că prezentul ar fi mai luminos… V.B.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.