Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

UNBR este alături de avocații din Baroul Hunedoara și apreciază că acțiunile de protest ale corpului magistraților trebuie să fie însoțite în egală măsură de moderație și de respect față de profesia de avocat și solicită evitarea inconsecvenței în aplicarea măsurilor de protest, rigiditatea în comunicare cu barourile sau adoptarea de măsuri disproporționate față de avocați. UPDATE: Poziția Baroului București
05.02.2020 | JURIDICE.ro

Miercuri, 5 februarie 2020, luand act de comunicatul transmis de Baroul Hunedoara cu privire la o situatie de fapt inacceptabila in relatia dintre magistrati si avocati,

Vazand comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania in legatura cu incidentul care a dus la adoptarea unor masuri de protest ale Baroului Hunedoara,

Baroul Bucuresti a informat ca adera fara rezerve la orice actiune a barourilor si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania menite sa asigure o relatie normala, de conlucrare profesionala, intre judecatori si avocati, potrivit unui comunicat.

Baroul Bucuresti apreciaza promptitudinea cu care conducerile Curtii de Apel Bucuresti si a Tribunalului Bucuresti au raspuns la solicitarile de a informa avocatii, in timp util si predictibil, despre evolutia protestului magistratilor si isi mentine solicitarea unei comunicari eficiente si in continuare.

***

Miercuri, 5 februarie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat semnat de Președintele UNBR, av. prof. univ. dr. Traian Briciu:

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) apreciază eforturile depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a asigura o comunicare eficientă cu organele profesiei de avocat în această perioada dificilă, marcată de declanșarea acțiunilor de protest ale Corpului profesional al magistraților. Comunicarea de către instanțele judecătorești a perioadei și a formelor de protest a reprezentat un factor util în programarea activităților specifice pentru exercitarea profesiei de avocat. Aceasta contribuie la speranța că sistemul judiciar percepe rolul de partener al avocatului așa cum acesta este recunoscut prin lege.

UNBR își manifestă, însă, regretul că acțiunile de protest, a căror legitimitate pe fond nu o pune în discuție, în unele cazuri nu au avut un caracter uniform și predictibil (durată, cauze exceptate, completuri care nu urmează acțiunile de protest etc.) iar atitudinea unor instanțe față de avocați s-a îndepărtat de la regulile respectului profesional clamate și de Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor şi avocaților  români din septembrie 2015, adoptat în aplicarea Avizului 16 (2013) al Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) și de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

În acest sens, UNBR este preocupat de escaladarea tensiunilor apărute în raporturile la nivel interinstituțional care au generat protestul declarat de Consiliul Baroului Hunedoara, care continuă și în prezent, în ciuda eforturilor de dialog manifestate la nivelul Curții de Apel Alba Iulia și Baroului Hunedoara.

UNBR este alături de avocații din Baroul Hunedoara și apreciază că acțiunile de protest ale corpului magistraților trebuie să fie însoțite în egală măsură de moderație și de respect față de profesia de avocat și solicită evitarea inconsecvenței în aplicarea măsurilor de protest, rigiditatea în comunicare cu barourile sau adoptarea de măsuri disproporționate față de avocați.

UNBR nu dorește ca aspectele negative ocazional sesizate să alimenteze îndepărtarea idealului unei conlucrări între cele două corpuri profesionale și își exprimă convingerea că numai un dialog real poate genera încredere și înțelegere reciprocă.

UNBR potrivit rolului recunoscut de lege, se va implica activ în rezolvarea problemelor sesizate de Consiliul Baroului Hunedoara, fiind de datoria sa să acționeze ca un factor de dialog cu reprezentanții sistemului judiciar.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.