Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Tribunalul Argeș. Luare de mită: primirea de foloase sub forma unei bucăți de brânză
06.02.2020 | Smaranda POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Tribunalul Argeș a condamnat inculpatul la pedeapsa de doi ani și opt luni de închisoare, dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod Penal. În speță, având calitatea de polițist, inculpatul a primit o bucată de brânză în valoare de 10 lei pentru a nu sancționa contravențional o persoană ce comercializa produse lactate fără a îndeplini condițiile legale. Polițistul i-a atras atenția persoanei în cauză că nu are voie să vândă în acel loc și că va fi sancționat cu amendă, iar apoi i-a cerut o bucată de brânză. Persoana ce a fost condamnată pentru dare de mită a adus din mașina personală bunul în valoare de 10 lei pe care l-a lăsat în partea din spate a autoturismului în care se afla polițistul. Elementul material ale infracțiunilor de luare de mită și de dare de mită este realizat: pretinderea, respectiv oferirea a bunului în timpul exercitării atribuțiilor și în legătură cu realizarea lor. Instanța reamintește că „în contextul modului în care legiuitorul penal a înțeles să redefinească infracțiunea de luare de mită, respectiv dare de mită, esențial pentru existența faptei este a stabili în ce măsură fapta în discuție era în legătură cu atribuțiile de serviciu ale inculpatului”. Instanța arată modificarea față de vechiul cod: eliminarea scopului special în baza căruia funcționarul public acționa în exercitarea atribuțiilor de serviciu (C. pen. 1969 impunând o condiție legată de latura subiectivă a infracțiunii) și instituirea unei noi condiții de realizare a elementului material – acțiunea funcționarului public să fie în legătură cu exercitarea atribuției de serviciu (aspect ce se referă la latura obiectivă a infracțiunii)”. Astfel, este important de subliniat înlocuirea expresiei „în scopul” cu aceea de „în legătură cu” îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri. Tribunalul a statuat că pretinderea bunului necuvenit, urmată de atenționarea cu privire la caracterul nelegal al modului în care comercializează brânza, de solicitarea de a părăsi locul respectiv și de a pune capăt activității ilicite întrunește cerințele unei solicitări neechivoce în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, mai ales că între cele două părți nu a existat vreo discuție despre plata vreunui preț pentru bunul în discuție. (Sentința Penală nr. 213 din 2 iulie 2019, pronunțată de Secția Penală a Tribunalului Argeș)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO