Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Justiția între mediere și inteligența artificială. O perspectivă asupra viitorului


06.02.2020 | Dana BARBU
Secţiuni: Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dana Barbu

Dana Barbu

În vremuri în care soluționarea în cât mai scurt timp devine o condiție sine qua non a oricărei proceduri de succes, în contextul dezvoltării fără precedent a explorării interioare a omului și a preocupării pentru pace interioară și liniște sufletească, dar și pe fondul dezavantajelor aduse de un proces în instanță precum consumul nervos, amplificarea conflictului, impunerea unei soluții, durata îndelungată de soluționarea a unei cereri, accesul public la propriile probleme expuse în instanță, justiția, așa cum o știm, se află pe punctul de a suferi modificări esențiale.

În viitorul apropiat, sfera soluționării conflictelor va căpăta noi forme căci transformarea pe care o trăiește constant lumea, într-un ritm tot mai alert, nu mai poate aștepta la porțile instanțelor. Inteligența artificială și soluționarea alternativă a conflictelor vor face ca aglomerarea instanțelor să se diminueze considerabil, situație ce va veni cu două avantaje de necontestat: șansa ca fiecare cauză să poată fi soluționată, în funcție de specificul ei, prin metoda cea mai potrivită ceea ce va duce, în mod evident, la rezolvarea optimă a situației conflictuale și oportunitatea pentru judecători de a-și face profesia la cel mai înalt nivel nemaifiind presați de cantitatea de dosare.

Anii ce vor urma vor aduce o dezvoltare tehnologică uluitoare și, în același timp, o tot mai intensă preocupare spre ceea ce ne face umani: unicitatea noastră dată de modul de a gândi și de a simți. Cu cât tehnica se va dezvolta cu atât profesiile profund umane vor deveni mai necesare. Dacă în ceea ce facem, inteligența artificială ne va ajuta până la a ne elibera aproape total de drumuri, cozi, timp pierdut, în ceea ce simțim și ne dorim vom deveni tot mai preocupați și dornici să ne cunoaștem și să decidem în funcție de cine suntem. În justiție aceste două trenduri se vor concretiza prin judecătorii-roboți și mediere.

Dacă inteligența artificială va prelua tot mai mult din activitățile repetitive ale unei instanțe, ce pot fi standardizate, iar medierea va prelua cazurile în care dorința de găsire a unei rezolvări și de menținere a puterii de decizie este mai mare decât nevoia de urmărire a vinovăției și aplicarea de pedepse, gama de cauze rămase a fi soluționate de judecător se va diminua până la cantitatea oportună pentru ca acesta din urmă să-și poată face muncă performant.

Așa cum totul evoluează cu o viteză amețitoare nu trebuie să ne surprindă faptul că până și în cele mai conservatoare domenii, precum justiția, transformarea nu mai are răbdare. În zona soluționării de conflicte se întrezăresc trei mari direcții în deceniile ce vor urma:

1. Zona rezervată deciziilor standardizate, inteligența artificială, pentru situațiile repetitive unde, fără a fi nevoie de interpretare personalizată, în urma analizării unor date certe, se poate lua o decizie;

2. Zona rezervată deciziei părților, medierea, unde contactul uman direct și nevoia de atenție pentru orice detaliu ce ține de persoana fiecărei părți vor duce la soluțiile cele mai bune;

3. Zona rezervată justiției tradiționale, judecătorii, unde situația nu se încadrează într-una din cele standardizate, iar părțile, nedorind sau nereușind prin propria voință să ajungă la o soluție mulțumitoare renunță la propria putere de decizie și iși asumă să accepte o hotărâre impusă, trăind satisfacția de a se considera învingători ori insatisfacția de a fi învinși.

Viitorul, și nu vorbim de unul îndepărtat, va aduce această diversificare a soluționării situațiilor conflictuale pentru simplul motiv că nevoile oamenilor au ajuns în acest punct pe fundalul unei lumi în plină digitalizare și automatizare combinată cu creșterea nevoii oamenilor de a fi în contact cu alți oameni şi de a beneficia de atenție cu privire la propriile acțiuni și fapte. Acolo unde în baza unor dovezi se poate lua o hotarâre, fără o analiză personalizată, omul nu are de ce să mai piardă timp prin instanțele de judecată, așa cum un judecător nu are de ce să se concentreze pe o cauză în care un “judecător-robot” ar face treaba mult mai repede și cu eliminarea riscului prejudecății și erorii umane. La fel cum, acolo unde legăturile umane, profunzimea trăirilor, explicarea intențiilor și nevoia de expunere a propriului punct de vedere într-o relație conflictuală sunt mai importante decât elementul punitiv, judecătorul nu poate decât să afecteze în mod negativ, printr-o soluție impusă, oricât de bună s-ar dori a fi, căci situația conflictuală nu va face decât să se amplifice printr-o hotărâre ce aduce pierderi pentru cel puțin una din părți.

Fie că inteligența artificială va fi limitată la a deveni un partener al judecatorului sau chiar îl va înlocui în diferite situații, este cert că schimbarea se va produce. Extinderea limitei considerate azi ca fiind firească în ceea ce privește automatizarea aduce ca reacție directă extindere limitei în ceea ce privește nevoia de atenție și introducerea factorului personal în realizarea justiției fapt ce va duce la transformarea medierii într-unul din stâlpii de bază al soluționării conflictelor.

Justiția nu ține cont de cine ești, simți, crezi, faci, ci de ceea ce poți demonstra că ești, simți, crezi ori faci mai exact de ce poate fi probat. Astfel că nu ar trebui să surprindă preocuparea ca anumite cauze ce se pot supune unor algoritmi să fie soluționate de inteligența artificială care este net superioară celei umane în termeni de viteză, lipsa oboselii și a subiectivismului. Încercările de a introduce inteligența artificială în instanțele de judecată chiar cu încredințarea puterii de decizie încep să depășească zona mirării și să intre în cea a normalității timpurilor prezente, fiind deja bine-cunoscut exemplul Estoniei, unde Ministerul Justiției a implementat un program informatic care înlocuiește judecătorul pentru dosarele constituite ca urmare a cererilor în pretenții de valoare redusă. Pentru o bună categorie din cazurile ce ajung în fața instanței, judecătorul-robot, neobosit și obiectiv poate fi varianta optimă răspunzând unei nevoi stringente de analiză corectă și rapidă. Pe de altă parte, există o altă mare categorie de cazuri în care conflictul nu se rezumă doar la o analiză corectă lipsită de interpretare, ci și la ceea ce părțile au dorit, au avut ca scop, au intenționat fără a putea neapărat proba aceste aspecte; conflicte care datorită relațiilor dintre părți, precum  cele de familie, serviciu ori business și nu doar, nu pot fi cu adevărat soluționate decât dacă se ține cont de cine sunt, simt, cred și fac cei implicați. Medierea este cea care, în sfera soluționării de conflicte, aduce posibilitatea rezolvărilor bazate pe dorințele, putințele și voința părților. Medierea este cea care dă libertatea de decizie părților ținând cont de fiecare dintre cei implicați.

Așa cum există entuziaști ai noului, așa există și sceptici, iar în cazul medierii sunt mulți care nu-i înțeleg utilitatea considerând că tradiționala justiție realizată în instanța de judecată este suficientă pentru a acoperi nevoia soluționării de conflicte. La fel cum mulți opun rezistență ideii și, cu atât mai mult, aplicării în concret a judecății pe bază de algoritmi de către un robot.

Totuși experiența umană a arătat că odată pornită avalanșa schimbării ea vine indiferent de cât de pregătiți suntem sau nu. Medierea aduce cele mai bune soluții pentru o categorie importantă de conflicte! Inteligența artificială în justiție va aduce un plus de necontestat în soluționarea unor categorii de cauze! Și cel mai important: modul de a face justiție tradițional începe să fie depășit prin timpul lung de soluționare, prin erorile pe care le poate produce și prin cantitatea de cereri căreia începe să-i facă față tot mai greu. Concluzia se despinde atât de ușor: oamenii își vor căuta rezolvarea conflictelor în mecanismele potrivite, rapide și care să le răspundă necesităților și personalității, motiv pentru care alternativele încep să și apară tot mai puternic.

Mediator Dana Barbu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro