Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practică
07.02.2020 | Alexandru FRUNZĂ-NICOLESCU

Alexandru Frunză-Nicolescu

Alexandru Frunză-Nicolescu

Discutăm din ce în ce mai des despre protecţia datelor personale şi acest aspect este foarte îmbucurător, pentru că, prin aceste discuţii, contribuim la întărirea unui drept individual fundamental protejat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi anume dreptul la viaţă privată.

Însă, cel mai frecvent, discuţiile se poartă din prisma protejării drepturilor individuale cu privire la procesarea datelor personale doar din perspectiva Regulamentului General privind protecţia datelor (GDPR) si nu şi a Directivei 2016/680, transpusă în legislaţia românească prin intermediul Legii 363/2018, cu toate că cele două instrumente legislative europene au fost adoptate la pachet în cursul anului 2016.

Colectarea și utilizarea legală a datelor cu caracter personal în scopul aplicării legii sunt cruciale pentru prevenirea si combaterea savârșirii de infracțiuni sau menținerii ordinii publice, însă acest proces constituie o ingerință în dreptul la viață privată și la protecția datelor personale, astfel că, trebuie să se bazeze pe lege (clară, previzibilă și accesibilă), să urmărească un scop legitim și să fie limitată la ceea ce este necesar și proporțional cu acest obiectiv urmărit.

Cu ocazia dezbaterii gazduite de Societatea de Științe Juridice cu tema “Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practică“, am încercat împreună cu mai mulţi colegi avocaţi să analizăm care este statusul protecţiei drepturilor individuale in acest domeniu.

Discuțiile au fost ample și au abordat aspecte diverse referitoare la procesarea datelor personale, plecând de la principiile si cadrul legal ce guvernează aceste procese, continuând cu drepturile persoanelor vizate şi aplicarea in practică a acestor drepturi, cu rolul responsabilului cu protecţia datelor, cu diferitele tipuri de transferuri de date in interiorul şi în afara teritoriului Uniunii Europene şi terminând cu rolul pe care actorii din afara organelor judiciare, respectiv Autoritatea de supraveghere, părţile, subiecţii procesuali sau avocaţii îl au în ceea ce privește procesarea acestor date personale.

Am susţinut necesitatea dezvoltării la nivelul autorităţilor judiciare și de ordine publică care sunt operatori de date personale a unor ghiduri, proceduri sau modele de bune practici, care să ajute la corecta punere în aplicare a prevederilor Legii 363/2018. Totodată, am considerat oportună publicarea acestor materiale pe site-urile operatorilor de date în vederea asigurării unei transparenţe si predictibilităţi atât de necesare pentru exercitarea efectivă a drepturilor individuale protejate de Legea 363/2018.

În final, am încurajat toate parţile interesate să aiba un rol activ și să contribuie la implementarea și dezvoltarea unor proceduri, practici și mecanisme care să asigure protejarea efectivă a drepturilor individuale cu privire la datele personale procesate în cadrul anchetelor penale.

Procuror Alexandru Frunză-Nicolescu
Parchetul de pe lângă Tribunalul București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practicăediția 328, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.