Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practică


7 februarie 2020 | Alexandru FRUNZĂ-NICOLESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alexandru Frunză-Nicolescu

Alexandru Frunză-Nicolescu

Discutăm din ce în ce mai des despre protecţia datelor personale şi acest aspect este foarte îmbucurător, pentru că, prin aceste discuţii, contribuim la întărirea unui drept individual fundamental protejat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi anume dreptul la viaţă privată.

Însă, cel mai frecvent, discuţiile se poartă din prisma protejării drepturilor individuale cu privire la procesarea datelor personale doar din perspectiva Regulamentului General privind protecţia datelor (GDPR) si nu şi a Directivei 2016/680, transpusă în legislaţia românească prin intermediul Legii 363/2018, cu toate că cele două instrumente legislative europene au fost adoptate la pachet în cursul anului 2016.

Colectarea și utilizarea legală a datelor cu caracter personal în scopul aplicării legii sunt cruciale pentru prevenirea si combaterea savârșirii de infracțiuni sau menținerii ordinii publice, însă acest proces constituie o ingerință în dreptul la viață privată și la protecția datelor personale, astfel că, trebuie să se bazeze pe lege (clară, previzibilă și accesibilă), să urmărească un scop legitim și să fie limitată la ceea ce este necesar și proporțional cu acest obiectiv urmărit.

Cu ocazia dezbaterii gazduite de Societatea de Științe Juridice cu tema “Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practică“, am încercat împreună cu mai mulţi colegi avocaţi să analizăm care este statusul protecţiei drepturilor individuale in acest domeniu.

Discuțiile au fost ample și au abordat aspecte diverse referitoare la procesarea datelor personale, plecând de la principiile si cadrul legal ce guvernează aceste procese, continuând cu drepturile persoanelor vizate şi aplicarea in practică a acestor drepturi, cu rolul responsabilului cu protecţia datelor, cu diferitele tipuri de transferuri de date in interiorul şi în afara teritoriului Uniunii Europene şi terminând cu rolul pe care actorii din afara organelor judiciare, respectiv Autoritatea de supraveghere, părţile, subiecţii procesuali sau avocaţii îl au în ceea ce privește procesarea acestor date personale.

Am susţinut necesitatea dezvoltării la nivelul autorităţilor judiciare și de ordine publică care sunt operatori de date personale a unor ghiduri, proceduri sau modele de bune practici, care să ajute la corecta punere în aplicare a prevederilor Legii 363/2018. Totodată, am considerat oportună publicarea acestor materiale pe site-urile operatorilor de date în vederea asigurării unei transparenţe si predictibilităţi atât de necesare pentru exercitarea efectivă a drepturilor individuale protejate de Legea 363/2018.

În final, am încurajat toate parţile interesate să aiba un rol activ și să contribuie la implementarea și dezvoltarea unor proceduri, practici și mecanisme care să asigure protejarea efectivă a drepturilor individuale cu privire la datele personale procesate în cadrul anchetelor penale.

Procuror Alexandru Frunză-Nicolescu
Parchetul de pe lângă Tribunalul București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Protecția datelor personale procesate în ancheta penală – de la teorie la practicăediția 328, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii