« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal | Proiect
07.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Proiecte legislative | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 6 februarie 2020, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea titlului VII “Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

În vederea compatibilizării legislației naționale cu dispozițiile Directivei TVA și cu jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru evitarea continuării procedurii de infringement, se propun modificarea și completarea prevederilor pct. 86 din Normele metodologice, în sensul:
– eliminării referirilor la pietrele semiprețioase, astfel încât acestea vor intra sub incidența regimului special în condițiile prevăzute de Codul fiscal și de normele metodologice;
– armonizării dispozițiilor Normelor metodologice care vizează obiectele care conțin metale prețioase sau pietre prețioase, cu prevederile art. 311 alin. (1) din Directiva TVA, astfel cum au fost interpretate prin decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (C – 154/17).

 Având în vedere modificările aduse art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal prin Legea nr. 172/2019, se impune completarea pct. 88 din norme cu prevederi referitoare la criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în vederea înregistrării/anulării înregistrării în scopuri de TVA, precum și adăugarea unor anexe la normele date în aplicarea Titlului VII, anexele 5 și 6, în care să se prevadă aceste criterii.

Totodată, se introduc prevederi tranzitorii pentru soluționarea cererilor de înregistrare în scopuri de TVA depuse și nesoluționate până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, respectiv că acestea vor fi soluționate pe baza criteriilor stabilite prin acest act normativ.

:: Nota de fundamentare
:: Anexele nr. 5 și nr.6 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Titlului VII din Codul fiscal

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD