Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Bucureşti continuă protestul prin suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia urgenţelor
07.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 7 februarie 2020, Baroul Bucureşti a anunţat că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, întruniţi, astăzi, în Adunarea Generală, pentru reevaluarea formelor de protest adoptate anterior, au decis, cu un număr de 85 de voturi, continuarea protestului prin suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, un număr de 75 de voturi fiind exprimate împotriva continuării acestui protest, potrivit unui comunicat:

Continuarea protestului a fost decisă în considerarea aceloraşi argumente cu cele anterior prezentate opiniei publice şi care ţin, în esenţă, de faptul că problemele reale cu care se confruntă sistemul judiciar sunt ignorate în mod continuu de celelalte puteri ale statului. Volumul mare de muncă, imposibil de gestionat cu schemele actuale de personal, neadaptate de ani de zile, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, lezarea statutului magistraţilor şi al personalului auxiliar de specialitate, inclusiv prin afectarea stabilităţii financiare, sunt principalele cauze care au determinat majoritatea judecătorilor să decidă continuarea protestului prin suspendarea activităţii.

Aşa cum am făcut-o şi anterior, ne exprimăm regretul că s-a ajuns la această formă de protest, însă reiterăm convingerea că este în interesul societăţii ca statutul magistratului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul magistratului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa magistratului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

Aşa cum am arătat şi anterior, pensia magistraţilor, de serviciu şi nu specială, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul magistratului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere. Eliminarea acestei componente a independenţei magistratului este în dezacord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care s-a mai pronunţat şi în trecut şi a decis că eliminarea acestei pensii pentru magistrați este contrară exigențelor actuale pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile magistraților, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

Totodată, facem cunoscut că prin păstrarea formei de protest adoptate anterior, prin Hotărârea nr.2/29 ianuarie 2020, pentru a nu prejudicia interesele justiţiabililor, vor continua să fie judecate următoarele cauze:
► în materie civilă: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili;
► în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.

Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO