Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Acum este banal ca un magistrat să aibă profil de Facebook
10.02.2020 | Veronica SÎRBU

Veronica Sîrbu

Veronica Sîrbu

Ca regulă, atât avocații, cât și magistrații, păstrează aceleași limite deontologice de exprimare în social media ca în viața de zi cu zi, cu diferite nuanțe în cazuri specifice. Cred că ne-am feri de multe probleme dacă atunci când postăm un comentariu nu uităm acest lucru. Dacă e ceva ce nu ai face public în fața unui amfiteatru de 2000 de oameni, atunci nu-l posta pe Facebook.

Fiecare magistrat ar trebui să fie atât de prezent în social media pe cât se simte confortabil. Nu există o obligație a magistraților de a fi prezenți online, însă acest lucru poate fi util uneori pentru a aduce justiția mai aproape de cetățean și pentru a evita perpetuarea unor mituri despre sistemul de justiție din România. Tinerii care vin în vizită la instanță au preponderent ca prime întrebări ”unde stau jurații?” și ”cum arată o perucă de judecător?”.

Limitele de exprimare, în social media și nu numai, cred că se vor extinde în timp și anumite lucruri considerate inacceptabile astăzi de societate vor fi acceptate în viitor. Pentru a trage această concluzie este suficient să privim în urmă și să ne aducem aminte că până acum aproximativ 13 ani, când a apărut primul blog al unui magistrat, prezența online a magistraților era aproape de neconceput, iar acum este banal ca un magistrat să aibă profil de Facebook.

Judecător Veronica Sîrbu
Judecătoria Sectorului 4 București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Profesioniștii dreptului în spaţiul social media”, ediția 326, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.