Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Acum este banal ca un magistrat să aibă profil de Facebook
10.02.2020 | Veronica SÎRBU

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Media & Publicitate, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Veronica Sîrbu

Veronica Sîrbu

Ca regulă, atât avocații, cât și magistrații, păstrează aceleași limite deontologice de exprimare în social media ca în viața de zi cu zi, cu diferite nuanțe în cazuri specifice. Cred că ne-am feri de multe probleme dacă atunci când postăm un comentariu nu uităm acest lucru. Dacă e ceva ce nu ai face public în fața unui amfiteatru de 2000 de oameni, atunci nu-l posta pe Facebook.

Fiecare magistrat ar trebui să fie atât de prezent în social media pe cât se simte confortabil. Nu există o obligație a magistraților de a fi prezenți online, însă acest lucru poate fi util uneori pentru a aduce justiția mai aproape de cetățean și pentru a evita perpetuarea unor mituri despre sistemul de justiție din România. Tinerii care vin în vizită la instanță au preponderent ca prime întrebări ”unde stau jurații?” și ”cum arată o perucă de judecător?”.

Limitele de exprimare, în social media și nu numai, cred că se vor extinde în timp și anumite lucruri considerate inacceptabile astăzi de societate vor fi acceptate în viitor. Pentru a trage această concluzie este suficient să privim în urmă și să ne aducem aminte că până acum aproximativ 13 ani, când a apărut primul blog al unui magistrat, prezența online a magistraților era aproape de neconceput, iar acum este banal ca un magistrat să aibă profil de Facebook.

Judecător Veronica Sîrbu
Judecătoria Sectorului 4 București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Profesioniștii dreptului în spaţiul social media”, ediția 326, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti