JURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel București. Atac asupra reputației personale. Criteriul adevărului
11.02.2020 | Alina GAJA

Alina Gaja

Curtea de Apel București a apreciat că, pentru ca atacul adus reputației personale să producă un prejudiciu moral, el trebuie să atingă un anumit nivel de gravitate și să fi fost realizat într-o manieră care să cauzeze un prejudiciu exercițiului personal al dreptului la respectarea vieții private. Curtea reține că în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului s-a făcut referire la „criteriului adevărului” și la permiterea exagerărilor. Totuși, deși este un drept fundamental, libertatea de opinie nu are caracter absolut, ea putând fi supusă unor restricții în ipoteza în care folosirea libertății de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, restricții care sunt supuse principiului asigurării justului echilibru între exercițiul dreptului la liberă exprimare și protecția drepturilor individuale. În speță, a fost dovedită fapta ilicită a pârâtului, faptă care nu se înscrie în limitele unei normale exercitări a dreptului la libera exprimare, dat fiind că aceasta nu trebuie să fie de natură a încălca drepturile altor persoane. Astfel, cuvintele folosite gen „cocalar, mincinos, mizerie, om fără creier…” și alte în aceeași idee nu au alt scop decât umilirea reclamantului și nu pot fi primite apărările pârâtului în sensul că nu ar fi avut informații îndestulătoare cu privire la reclamant, deoarece în acest caz, pârâtul ar fi trebuit să se abțină în cazul în care nu cunoștea suficient o persoană. (Decizia nr. 1868A din 28 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

Alina Gaja


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.