Secţiuni » Jurisprudenţă » Curţi de apel
Jurisprudenţă Curţi de apel

Curtea de Apel București. Atac asupra reputației personale. Criteriul adevărului
11.02.2020 | Alina GAJA

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel București a apreciat că, pentru ca atacul adus reputației personale să producă un prejudiciu moral, el trebuie să atingă un anumit nivel de gravitate și să fi fost realizat într-o manieră care să cauzeze un prejudiciu exercițiului personal al dreptului la respectarea vieții private. Curtea reține că în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului s-a făcut referire la „criteriului adevărului” și la permiterea exagerărilor. Totuși, deși este un drept fundamental, libertatea de opinie nu are caracter absolut, ea putând fi supusă unor restricții în ipoteza în care folosirea libertății de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, restricții care sunt supuse principiului asigurării justului echilibru între exercițiul dreptului la liberă exprimare și protecția drepturilor individuale. În speță, a fost dovedită fapta ilicită a pârâtului, faptă care nu se înscrie în limitele unei normale exercitări a dreptului la libera exprimare, dat fiind că aceasta nu trebuie să fie de natură a încălca drepturile altor persoane. Astfel, cuvintele folosite gen „cocalar, mincinos, mizerie, om fără creier…” și alte în aceeași idee nu au alt scop decât umilirea reclamantului și nu pot fi primite apărările pârâtului în sensul că nu ar fi avut informații îndestulătoare cu privire la reclamant, deoarece în acest caz, pârâtul ar fi trebuit să se abțină în cazul în care nu cunoștea suficient o persoană. (Decizia nr. 1868A din 28 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)

Alina Gaja

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti