Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Nițulescu. Lipsa de măsuri pozitive pentru a se asigura efectuarea unui test ADN și contestarea paternității (fapta Tribunalului Mehedinți)
11.02.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CEDO, Drept civil, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 7515/16
Daniel-Nicolae NIȚULESCU împotriva României
depusă la 28 ianuarie 2016 și comunicată la 20 decembrie 2019

1. Obiectul cererii (precum este rezumat de CEDO și tradus de mine repede cu ajutorul lui Google Translate)

Cererea vizează respingerea printr-o hotărâre definitivă din 22 octombrie 2015 pronunțată de Tribunalul Mehedinți a acțiunii introduse de reclamant care urmărea să conteste paternitatea fiului său minor, pe motiv că:
(i) niciunul dintre documentele medicale prezentate de el nu a dovedit că nu a putut concepe din punct de vedere fizic și
(ii) instanța de fond nu a luat măsuri pozitive fie pentru a se asigura că fosta soție a reclamantului va respecta ordinul instanței de a se prezenta, atât ea, cât și copilul, la un test ADN, sau pentru a solicita reclamantului să prezinte dovezi suplimentare în sprijinul revendicării sale.

Întemeindu-se pe articolul 8 din Convenție, reclamantul s-a plâns de încălcarea dreptului său la viața privată și de familie, deoarece nu a putut afla dacă el este tatăl biologic al fiului său întrucât soția și copilul său au refuzat să se supună testului ADN ordonat de instanțele judecătorești în timpul procedurii.

2. Întrebarea comunicată părților

A existat o încălcare a dreptului reclamantului la respectarea vieții sale private și de familie, contrar articolului 8 din Convenție ca urmare a respingerii de către instanțele interne a acțiunii introduse de acesta care urmărește să conteste paternitatea fiului său minor?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti