Ministerele de resort vor prelua mai multe proiecte strategice de investiții de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză
11.02.2020 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial nr. 93 din 7 februarie 2020, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat și pentru stabilirea unor măsuri privind investițiile publice.
Prin această OUG încetează implicarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză în realizarea unor mari proiecte, precum autostrăzi, căi ferate, spitale regionale sau hidrocentrale. Astfel, sunt eliminate competenţele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză în domeniul procedurilor de derulare, ca unitate centralizatoare, a procedurilor de parteneriat public-privat. Acestea vor fi preluate de ministerele de resort după cum urmează:
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză următoarele proiecte strategice de investiții:
– Autostrada Târgu Neamț-Iași;
– Autostrada Ploiești-Brașov;
– Autostrada București-Craiova-Calafat-Drobeta-Turnu Severin-Lugoj;
– linia ferată de mare viteză București-Craiova/Sofia- Timișoara/Belgrad-Cluj/Budapesta;
– extinderea rețelei de metrou prin realizarea magistralei M7;
– construirea aeroportului București Sud;
– linia ferată de mare viteză Ploiești-Buzău-Focșani- Bacău-Pașcani-Iași-Suceava-Siret (Vicșani);
– molurile nr. 3 și 4 din Portul Constanța Sud;
– operarea de servicii în parteneriat public-privat, în domeniul sănătății, în cadrul unui pachet compus din spitale CFR;
– amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație.
Ministerul Sănătății preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză următoarele proiecte strategice de investiții:
– Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici” corp A și corp B;
– construirea și operarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem;
– Spitalul Regional Timișoara;
– Spitalul Regional Brăila-Galați;
– Spitalul Regional Târgu Mureș.
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză următoarele proiecte strategice de investiții:
– Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopole pe fluviul Dunăre;
– Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești;
– construcția unei fabrici de mijloace de transport electrice;
– construcția unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costinești;
– un nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraș.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză proiectul strategic de investiții Finalizarea canalului magistral Siret-Bărăgan.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației preia de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză proiectul strategic de investiții Complexul Medical „Carol Davila-Universitary Medical City”.