« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Constanța. Reevaluarea cheltuielilor de judecată nu se poate obține pe calea recursului
12.02.2020 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Alina Gaja

Curtea de Apel Constanța a reținut că solicitarea de reevaluare a cheltuielilor de judecată prin prisma prevederilor art. 451 alin. 1 în cazul solicitării cheltuielilor pe cale separată nu se poate obţine pe calea recursului, deoarece reevaluarea concluziei motivate a instanţei de apel conform căreia suma cerută de reclamantă este „vădit disproporţionată” când la această constatare s-a ajuns cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii înseamnă controlul unei pretinse netemeinicii (cheltuielile de judecată au natura juridică a unor despăgubiri acordate părţii care a câştigat procesul pentru prejudiciul cauzat de culpa procesuală a părţii care a căzut în pretenţii; reevaluarea acestor despăgubiri este un aspect ce ţine esenţialmente de temeinicie deciziei recurate, iar nu de legalitatea acesteia). Instanța a statuat că prin cererea de recurs, mai exact prin motivele de casare care se formulează, se pot formula critici doar cu privire la modul în care instanța de apel a soluționat calea de atac prin decizia recurată, dar nu de orice fel, căci recursul nu este un nou apel, ci partea nemulțumită trebuie să precizeze punctual care sunt motivele de nelegalitate care ar afecta hotărârea atacată. În speță, prin recursurile lor, ambele părți solicită reevaluarea cheltuielilor de judecată (în sensul micșorării  – pârâtul -, respectiv, în sensul majorării – reclamanta), lucru pe care instanța de recurs nu îl poate face, așa ca acesta este un aspect ce ține esențialmente de temeinicie deciziei recurate, iar nu de legalitatea acesteia. (Decizia civilă nr. 281/C din 2 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Constanța)

Alina Gaja

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD