« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Constanța. Prevederile vizând regulile de obligare a părţii care a pierdut procesul la plata cheltuielilor de judecată țin de dreptul material
18.02.2020 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Gaja

Curtea de Apel Constanța a reținut că în cazul recursului vizând dezlegarea unei cereri de acordare a cheltuielilor de judecată devin incidente dispozițiile art. 488 alin. 1 pct. 8 C. pr. civ., iar nu cele ale art. 488 alin. 1 pct. 5 pentru că, deşi prevederile vizând regulile de obligare a părţii care a pierdut procesul la plata cheltuielilor de judecată sunt conţinute de texte din Codul de procedură civilă, în raport de această cerere formulată separat sau accesoriu, ele nu reprezintă „dreptul procesual”, ci „dreptul material” ca norme juridice ce reglementează raportul juridic patrimonial sau nepatrimonial dedus judecăţii. Instanța apreciază că în speță, diferențierea lege materială/lege procesuală, deși mai greu de realizat datorită faptului că normele substanțiale sunt cuprinse în Codul de procedură civilă, este necesară, astfel încât secțiunea din cartea a II-a titlul I al Codului de procedură civilă vizând cheltuielile de judecată stabilește, în principiu, un drept subiectiv material sau substanțial vizând conținutul, condițiile de existență și exercitare sau de stingere precum și efectul lui direct sau indirect asupra posibilității părții care a câștigat de a obține cheltuielile de judecată. (Decizia civilă nr. 281/C din 2 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Constanța)

Alina Gaja

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD