Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Întrevedere Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției – delegația misiunii pentru evaluarea MCV. UPDATE: A doua întâlnire
14.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 12 februarie 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a avut o nouă întâlnire cu delegația Comisiei Europene în continuarea misiunii de evaluare din cadrul MCV, potrivit unui comunicat.

Temele de discuție din a doua zi de reuniune s-au axat asupra liniilor de acțiune și calendarului privind modificarea legilor justiției și punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale.

Cătălin Predoiu a subliniat atenția pe care premierul o acordă problemelor legate de justiție și a explicat viziunea sa, care include, pentru următoarea perioadă, elaborarea unor proiecte de acte normative de către un grup de lucru interinstituțional, constituit la nivelul Ministerului Justiției, cu o consultare amplă a asociațiilor de magistrați, a societății civile și a tuturor părților interesate. De asemenea, Cătălin Predoiu a subliniat că, în viziunea sa, acțiunile ministerului trebuie să pună accent pe durabilitatea proiectului și nu pe graba de a lua decizii, intenție apreciată pozitiv de către partenerii de dialog.

Alte aspecte care au constituit obiectul discuțiilor s-au referit la executarea hotărârilor judecătorești în cauzele în al căror debitor este statul și aspecte de management judiciar strategic. Ministrul Justiției a prezentat progresele înregistrate și soluțiile preconizate pentru accelerarea și eficientizarea implementării acestora.

În finalul reuniunii, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a exprimat întreaga deschidere pentru continuarea și consolidarea dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene.

***

Marți, 11 februarie 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, s-a întâlnit cu delegația Comisiei Europene, aflată în misiune în România, în perioada 10-12 februarie 2020. Au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele 3 luni pentru îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV (octombrie 2019), potrivit unui comunicat.

Ministrul Justiției a prezentat, pe larg, procedura de selecție a procurorilor pentru ocuparea pozițiilor de top și middle management din cadrul Ministerului Public, o procedură robustă, transparentă, bazată pe criterii obiective. Partenerii de discuție au apreciat modalitatea în care s-a derulat procedura de selecție.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat contextul și filosofia care au stat la baza elaborării proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Lidia Barac, secretar de stat, a prezentat, în context, cifre statistice relevante, care pledează în favoarea soluției legislative preconizate.

Reprezentanții Comisiei Europene au amintit inițiativa „Ciclului european de evaluare a statului de drept” pentru toate statele membre (Rule of Law mechanism) și au precizat că expertiza României va putea fi valorificată în definirea domeniului de aplicare al acestui nou instrument. Ministrul Justiției a exprimat întreaga deschidere pentru dialog și contribuții substanțiale în procesul de reflecție care va demara în cursul acestei luni.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti