Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Dreptul de proprietate nu este un moft!


10 aprilie 2023 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Antonie Popescu

Antonie Popescu

INIȚIATORII SCRISORII deschise a PEN Club-ului România ar trebui SĂ RADIEZE DEZINFORMAREA PRIVIND MITROPOLIA BASARABIEI, reparând o eroare de sorginte rusească, impardonabilă acum și pururea…

Pornind de la acest APEL, două întrebări ar aștepta însă un răspuns sincer de la PEN Club România câtă vreme atacul incorect și injust există:

1. Într-o Românie și RepMoldovă în care guvernările nu au reușit să rezolve adecvat și definitiv problema proprietății nici în cazul Bisericilor și nici al particularilor,

dezavuând, în pofida unor hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului – dintre care cea mai importantă este Hotărârea pronunțată în cauza Mitropolia Basarabiei și alții c. Moldovei (Cererea nr. 45701/99) –, un fenomen firesc al retrocedării proprietăților furate de regimul comunist,

declarația PEN Club-ului român referitoare la Mitropolia Basarabiei vine să reactiveze efectele devastatoare ale desuetei, acum, declarații de la Satu-Mare a lui Ion Iliescu potrivit căreia dreptul de proprietate ar fi un moft!?

2. Amestecând un neadevăr despre reconstituirea dreptului de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra clădirii seminarului său teologic din Chișinău (în imagine; credit foto: Ion Andronache), retrocedare promisă recent de autoritățile RepMoldova, cu multiplele probleme reale și grave ale Institutului Cultural Român (ICR), obțin cei doi inițiatori ai scrisorii PEN Club-ului român vreun beneficiu din alinierea semnatarilor la corul rusesc al detractorilor Mitropoliei Basarabiei!?

Desigur că, până se va scrie și „Cartea amăgirilor” cea nouă, este dreptul fiecărui semnatar la amăgire și dezamăgire și la a promova un apel – care, până la urmă în forma aceasta, nu-i va folosi nici Maiei Sandu – dar dacă în mod sincer ICR este tema legitimă a scrisorii inițiate și nu vreun machiaverlâc de Dâmbovița sau de pe Bâc, atunci mai degrabă s-ar fi putut propune desființarea ICR… urmată de reînființarea sa în afara controlului politic parlamentar (că doar nu este autoritate administrativă autonomă, adică serviciu secret, ca să funcționeze așa).

Spun acest lucru pentru că există precedentul în soluția adoptată recent de desființare a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (OUG nr. 68/2019), drept sancționare a formei caricaturale în care acesta degenerase politic – soluție pe care, cu tot regretul celui care a contribuit la fondarea, în anul 1998, a instituției, am susținut-o, deși știam că desființarea sa era obsesia Ambasadei Ruse încă din anul 1998.

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică