Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Drept penal Opinii Procedură penală SELECTED
 1 comentariu

Spune-i victimei

10 aprilie 2023 | Alexandra TOMESCU
Alexandra Tomescu

Alexandra Tomescu

Ne-am obişnuit să ne pricepem la tot. Când am zis ultima dată „nu ştiu” ca răspuns la o întrebare?! Poate cumva este un blestem al acestui popor să se priceapă la toate, provenit în esenţă din ruşinea de a fi inferior. În realitate să-ţi recunoşti limitele cunoştinţelor este un act de normalitate, nici măcar de curaj, este ceva cu totul normal care ar trebui să ne facă să dorim să ştim mai multe, în domeniile care ne interesează.

Mi-e frică de oamenii care afirmă că știu să facă de toate, mi-e frică pentru că în spatele acestei încrederi nejustificate stă multă superficialitate.

De curând am început un tur de seminare care în esenţă au ca tematică tocmai audierea asta specializată, despre care am tot scris. Seminarele durează 5 zile pline, zile în care participanţii de regulă vin uşor reticienţi, dar care ulterior devin încrezători că pot folosi acest instrument ştiinţific de audiere a minorilor. Ei nu sunt vrăjiţi, spălaţi pe creier şi nici nu încercăm să le impunem nimic, însă după multele exerciţii şi simulări pe care le realizăm cu ei, se conving singuri că se poate şi altfel, că lucrurile făcute profesionist şi nu după ureche schimbă perspectiva şi că „simpla declaraţie” care acum nu mai e simplă, ci e ceva foarte acurat şi studiat, devine, ceea ce este în realitate, o probă, o probă pe care mulţi o ignoră.

Câte probe îţi trebuie într-un dosar penal?! Ştie cineva un număr exact, 1, 2, 10?! Cum le coroborăm cu alte probe?! Aici vine măiestria adevărată, pentru că o audiere de calitate, acurată, fără elemente de sugestie se „coroborează” intrinsec, are elemente, detalii, care o fac credibilă prin ea însăşi. Ciudat, ca o probă să se „coroboreze” cu ea însăşi… Sigur că restul elementelor se pot dovedi cu alte probe, ca de exemplu faptul că autorul a fost în vizită la persoana vătămată în ziua abuzului poate fi demonstrat şi cu martori sau imagini, însă faptul principal de cele mai multe ori se poate dovedi doar cu declaraţia persoanei vătămate.

Am început prin a spune că am dat startul unui „turneu” de seminare ca să împărtăşim cunoaşterea pe care noi deja am acumulat-o, iar la cel din Focşani, în ultima zi, când am dat turul de masă pentru feedback, în timp ce vorbea unul dintre participanţi, mi-a venit pe loc ideea asta: Ce s-ar întâmpla dacă s-ar impune prin lege ca procurorul care dă o soluţie de clasare, în astfel de dosare, să fie obligat să o aducă la cunoştinţa persoanei vătămate, personal?!” Ce ar fi dacă ai avea un dosar în care un copil de 12 ani reclamă, de exemplu, faptul că tatăl vitreg l-a obligat să-i facă sex oral, şi evident, după ce ai audia martori, care în mod logic n-au fost de faţă la abuz, ai da clasare că fapta nu există?! Cum ar fi să fii nevoit să chemi copilul la tine în birou şi să-i aduci la cunoştinţă că nu ştii să faci o probă din declaraţia lui şi cum i-ai spune uitându-te în ochii lui „fapta nu există”?!

Cât de uşor am semna foaia care spune că nu am putut mai mult?! Dacă tot traseul ăsta s-ar scurta şi în loc de o foaie, o semnătură, o adresă, o corespondenţă, destinatar, am fi doar noi şi copilul, dacă nu ne-am mai putea ascunde ochii în spatele unei foi, am putea să-i spunem victimei că fapta nu există?!

Eu nu spun că toate sesizările au ca obiect fapte reale.

Din rapoartele de bilanț ale Ministerului Public nu rezultă câte din cauzele de violență sexuală înregistrate sunt cu victime minori și nici câte soluții de clasare se dispun anual în aceste cauze, dar pe baza datelor publicate putem estima că în aproximativ 75% din cauzele de abuz sexual procurorii dispun clasare!

Studii efectuate la nivel internaţional au concluzionat ca doar 5-10% din dezvăluirile de abuz sexual făcute de copii sunt nereale.

Este posibil să facem mai mult? Da, specializarea este cheia! Hai, de câte ori suntem pregătiţi să semnăm o clasare să facem acest exerciţiu de imaginaţie, cheamă-l pe copil şi spune-i fapta nu există, când încă n-ai făcut tot, cât încă n-ai dat voce declaraţiei lui, ai să poţi? Întrebarea nu este retorică. Sigur că oamenii din sistem nu sunt de vină, iar curentul este unul de schimbare, colegii sunt interesaţi de această cunoaştere, urmează să apară zeci de săli de audiere în ţară, se vor face formări în viitorul apropiat, trendul este bun, există speranţă. Efectele nu vor fi imediate, dar se vor vedea cât de curând. O sală nu rezolvă singură problema, dar noi, resursa umană specializată, din sistem, putem să dăm voce declaraţiei copilului!

Procuror Alexandra Tomescu

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership