« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Etichetă în afaceri. Achitarea datoriilor
13.02.2020 | Elena SCHERL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Elena Scherl

Elena Scherl

„I owe you one”.

Auzim expresia aceasta foarte des în filmele americane (mai ales în serialele cu avocați) pentru că e un principiu capitalist americănesc. În istoria Statelor Unite ale Americii, oamenii s-au îmbogățit singuri, din minerit cărbune, din căutat aur, din căi ferate, etc. Statele Unite nu au o istorie a elitelor veche de sute de ani, nu există dinastii și sânge-albastru și nici nu sunt apreciate titlurile. Ceea ce este apreciat în Statele Unite este cel care pleacă de jos și care devine ,,self-made-man’’, realizat prin propriile puteri. Iar ca să ne realizăm singuri, nu putem să fim genul de om care nu se ține de cuvânt, sau genul de om care spune secretele altora sau genul de om care și-ar trăda apropiații sau care ar minți de bună-voie sau care promite și nu se ține de cuvânt. Etichetele acestea negative se câștigă foarte ușor odată ce am încălcat niște reguli care țin de bun-simț, de moralitate, etică și echitate și în final, nimeni nu „se realizează” singur. Întotdeauna depindem de relațiile pe care știm să le construim.

E recomandat așadar să fim „oameni de caracter” și să lucrăm la a ne respecta principiile, permanent.

Un om despre care spunem că „are principii” își ghidează acțiunile după un set de reguli personale, care acționează ca un reper în orice decizie, de la care nu se abate. Tindem să apreciem omul de afaceri dur dar corect, care este dur în mod egal cu toți cei din mediul său profesional, dar același om își pierde imediat credibilitatea când discriminează în duritatea sa și se comportă în mod diferit, favorabil, doar cu anumiți oameni. Tindem să respectăm un om încăpățânat în ideile sale pe care și le exprimă elegant și documentat, dar același om își pierde credibilitatea când își vinde public opinia. Respectăm un om care restituie un ajutor financiar la timp, dar același om își pierde imediat credibilitatea când „se finanțează” din salariile pe care nu le plătește angajaților săi la timp.

Avem un instinct pentru echitate mai puternic decât credem, ne este absolut necesar să vedem că lucrurile se întâmplă așa cum se cuvine. Ori pentru asta, e important să începem cu propriul set de principii și cu eforturile personale permanente de a ne ridica la standardele la care judecăm și noi pe cei din jur.

Asta începe de la achitarea datoriilor pe care ni le creăm de-a lungul vieții, atât în mediul privat cât și în cel profesional. E indezirabil să avem datorii, ne stau pe creier, fie că sunt facturi fie că sunt bani împrumutați de la cunoștințe sau sume de la investitori. Dar ele trebuie plătite. Numai așa putem să lăsăm „o ușă deschisă” în jurul nostru. Sau să avem internet. E bine să ne facem un obicei din a ne achita de datorii înainte să ajungem în momentele acelea în care ne simțim inconfortabil sau începem să evităm niște persoane, pentru că nici noi nu am vrea să fim ignorați de cineva care ne datorează bani. Dar dacă se întâmplă să fim într-o situație care nu ne permite să achităm o datorie la timp (nu neapărat utilități) atunci e recomandat să vorbim cu persoana care ne așteaptă și să o ținem la curent cu situația. Onestitatea aceea care ne face vulnerabili („n-am banii acum”) e mult mai puternică și are un efect mult mai bun asupra relației în timp.

Și să nu uităm că datoriile față de cineva nu se referă doar la bani. De multe ori, vom vedea că apar situații în viață în care trebuie să întoarcem o favoare. Trebuie să ne amintim permanent să spunem „mulțumesc” când trebuie, să ajutăm pe cineva care ne-a ajutat, să facem recomandări, să ne revanșăm, să scoatem la masă, să dăm mai departe. Să nu poată spune nimeni despre noi „nici un mulțumesc n-a zis”. Promisiunea de a livra ceva la o anumită dată? Tot o datorie, față de promisiunile pe care le-am făcut. Punctualitatea la o întâlnire? Tot o datorie, față de timpul oamenilor cu care ne întâlnim. Respectarea codului vestimentar la un eveniment? Tot o datorie, față de gazda care a organizat evenimentul cu o anume viziune în gând și care a cerut un anume dress-code pe invitație.

Și achitarea datoriilor se referă și la cele către noi înșine. Toate planurile acelea care încep de la 1 ianuarie? Sunt promisiuni făcute conștiinței proprii, adică datorii. Toate pariurile alea cu fumatul sunt datorii. Toate analizele medicale pe care le amânăm sunt datorii. Dar oare ni le plătim așa cum se cuvine? Îi arătăm recunoștință corpului ăstuia omenesc care ne cară zilnic către planurile noatre?

Cu cât facem eforturi mai mari să ne achităm datoriile (către noi și către cei din jur), cu atât ne îmbunătățim viețile. Respectarea principiilor personale ne ajută în final să avem un somn liniștit, dar ca bonus, se întâmplă și să devenim oameni cu o reputație excelentă.

Elena Scherl, ETIQUESS BUSINESS CLASS

 
Secţiuni: Life, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD