Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Infracțiunea de bigamie. Aspecte de drept comparat
13.02.2020 | Theodora-Georgiana NICOLĂESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Theodora-Georgiana Nicolăescu

Theodora-Georgiana Nicolăescu

Apariția și răspândirea unor noi forme de relații de familie provoacă temeri cu privire la viitorul căsătoriei și al familiei.

În România, infracțiunea de bigamie este prevăzută la art. 376 Cod penal.

CEDO a recunoscut treptat că noțiunea de viață de familie s-a extins, căpătând un conținut extins asupra relațiilor de familie, dar și asupra relațiilor de conviețuire socială.

Infracțiunea de bigamie penală este incriminată diferit de la o legislație la alta. În funcție de țară, abordarea legiuitorului este de a continua construcția lumii contemporane cu simbolismul trecutului, transmisă de literatura de specialitate a fiecărei țări în parte.

În altă ordine de idei, în jurisprudența anterioară a Curții Europene s-a statuat că potrivit art. 8 din Convenție, cu privire la viața de familie, ce include cel puțin raporturile dintre rudele apropiate, statul are obligația de a acționa astfel încât să fie permisă dezvoltarea normală a acestor raporturi.[1]

În legislațiile internaționale, infracțiunea de bigamie este reglementată diferit. După cum putem observa, în Codul penal francez bigamia este reglemenată în art. 433-20 alin. 1 și alin. 2. În Germania, bigamia este prevăzută în art. 172 Codul penal, în Olanda este incriminată în art. 237 Codul penal. În Codul penal spaniol infracțiunea de bigamie este prevăzută la art. 217. Cu alte cuvinte, majoritatea statelor interzic bigamia.

Incriminarea faptei de bigamie a fost necesară, deoarece prin încheierea unei noi căsătorii sunt încălcate principiile și normele legale și în același timp se crează o situație prin care se tulbură grav relațiile de conviețuire socială.

Dar pe alte continente?

Există represiuni culturale în țările occidentale, cât și în practicile străine ale culturii religioase predominante.

În lume, în statele occidentale, bigamia a fost conturată ca o formă de poligamie, ce reprezintă tot o formă de căsătorie. Bigamia sau poligamia este un fenomen care de îndată ce este pusă în discuție provoacă o mulțime de controverse. Există două tipuri de poligamie: ”poliginia” – cea mai răspândită – situația în care bărbatul care mai multe soții și “poliandria” – situația în care o femeie are mai mulți soți. Aceste două tipuri de poligamie sunt prezente în diferite colțuri ale lumii. Cu toate acestea, monogamia este preferată în lumea occidentală și europeană.

Este adevărat că poligamia este legală în unele state. Aceasta predomină mai mult în țările arabe cu majoritate musulmană, dar și în unele țări europene. Practica sa este din ce în ce mai publicată în mass-media și este pedepsită cu pedeapsa penală.

Motivul răspândirii acestui fenomen derivă din necesitatea de a extinde orizonturile culturale, într-o lume care devine din ce în ce mai etnică, pentru a permite fiecărui individ să se bucure de drepturile sale, indiferent de cultura sau religia de care aparține.

Lumea islamică se află astăzi într-un declin accentuat și mai ales în zona Golfului Arabic, Malezia și în Orientul Mijlociu. În Asia Centrală și de Est, legea recunoaște numai căsătoriile monogame, în timp ce în Asia de Sud poligamia este autorizată.

În același timp, există religii care continuă să sprijine relațiile poligame. Poligamia a existat și există în întreaga lume, pe fiecare continent, în cele mai diverse ere și culturi. Există societăți care o permit și o consideră legitimă și normală. Din diferite motive ce o justifică, există o natură demografică legată de supraviețuirea grupului, respectiv a familiei.

Studiul infracțiunii de bigamie chiar și în cele mai îndepărtate țări este indispensabil pentru a vedea gândirea juridică penală internațională.


[1] A se vedea CEDO, cauza Marckx c. Belgiei, Hotărârea din 13 iunie 1979.


Theodora-Georgiana Nicolăescu
Masterand, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea Valahia

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.