Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2020/188 a Băncii Centrale Europene privind un program de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare


14.02.2020 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 39/12 din 12 februarie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/188 a Băncii Centrale Europene din 3 februarie 2020 privind un program de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare.

Decizia (UE) 2015/774 a Băncii Centrale Europene (BCE/2015/10) a fost modificată substanțial de mai multe ori. Deoarece urmează a fi efectuate modificări suplimentare, această decizie ar trebui reformată pentru claritate juridică.

Decizia (UE) 2015/774 (BCE/2015/10) a instituit un program de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (secondary markets public sector asset purchase programme) (PSPP). PSPP face parte, împreună cu cel de-al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (covered bond purchase programme), cu programul de achiziționare de titluri garantate cu active (asset-backed securities purchase programme) și cu programul de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme), din programul extins de achiziționare de active (asset purchase programme) (APP) al Băncii Centrale Europene (BCE). APP este menit să contribuie la transmisia politicii monetare, să faciliteze furnizarea de credite către economia zonei euro, să relaxeze condițiile de creditare pentru gospodării și firme și să contribuie la convergența susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2 % pe termen mediu, în conformitate cu obiectivul principal al BCE de menținere a stabilității prețurilor.

La 12 septembrie 2019 Consiliul guvernatorilor a decis reluarea achizițiilor nete în cadrul APP de la 1 noiembrie 2019 și anticipează derularea acestora atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE. Consiliul guvernatorilor a decis, totodată, să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară. Având în vedere încetinirea prelungită a economiei zonei euro, riscurile persistente în sensul scăderii perspectivelor creșterii economice, precum și perspectivele inflației, care au continuat să rămână inferioare obiectivului său pe termen mediu privind inflația, Consiliul guvernatorilor a concluzionat că un răspuns cuprinzător în materie de politică era justificat pentru a sprijini revenirea inflației pe traiectoria unei convergențe susținute către obiectivul pe termen mediu privind inflația al Consiliului guvernatorilor. Reluarea achizițiilor nete de active este o măsură proporțională, întrucât are un impact mai mare asupra ratelor pe termen mai lung decât politica ratelor dobânzilor și diminuează costurile de finanțare relevante pentru firme și gospodăriile populației.

PSPP, ca parte a programelor de achiziționare de active care constituie APP, este o măsură proporțională de atenuare a riscurilor la adresa perspectivelor evoluției prețurilor, deoarece aceste programe relaxează și mai mult condițiile monetare și financiare, inclusiv cele relevante pentru condițiile de creditare a societăților nefinanciare și a gospodăriilor populației din zona euro, sprijinind astfel consumul agregat și cheltuielile de investiții din zona euro și contribuind, în cele din urmă, la o revenire a ratelor inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Într-un context în care ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se apropie de limita inferioară, este necesară includerea programelor de achiziționare de active în pachetul de măsuri de politică monetară ale Eurosistemului drept instrumente cu un potențial ridicat de transmisie la nivelul economiei reale.

PSPP include o serie de garanții pentru a se asigura că achizițiile preconizate sunt proporționale obiectivelor acestuia și că riscurile financiare aferente au fost luate în considerare în mod corespunzător în arhitectura acestuia și vor fi ținute sub control prin intermediul gestionării riscurilor. Pentru a permite buna funcționare a piețelor pentru titluri de natura datoriei tranzacționabile eligibile și pentru a evita împiedicarea restructurărilor ordonate ale datoriilor, se vor aplica praguri pentru achiziționarea de astfel de valori mobiliare de către băncile centrale din Eurosistem.

PSPP este pus în aplicare în mod descentralizat, acordând atenția cuvenită considerentelor legate de formarea prețurilor de piață și funcționarea piețelor, și este coordonat de către BCE, salvgardând astfel unicitatea politicii monetare a Eurosistemului.

La data de 26 martie 2019, Consiliul guvernatorilor a decis armonizarea în continuare a conceptelor de „agenție” utilizate în prezent în cadrul politicii monetare a Eurosistemului și alinierea criteriilor utilizate pentru a defini agențiile recunoscute în cadrul aplicabil colateralului și agențiile eligibile pentru PSPP.

Eurosistemul inițiază prin prezenta decizie PSPP, în cadrul căruia băncile centrale din Eurosistem achiziționează titluri de natura datoriei tranzacționabile eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 3, de pe piețele secundare, de la contrapărți eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 7, în condiții specifice.

Prezenta decizie intră în vigoare la 16 februarie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti