Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Avocați, Interviuri, Life, SELECTED

Teodor Radu Iancu: Orice proaspăt absolvent care vrea să fie admis în Barou ar trebui să susțină și concursul de la INM (și viceversa) pentru experiența unică pe care concursurile o presupun

11 aprilie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Teodor Radu Iancu

Teodor Radu Iancu

Alina Matei: Mulțumesc, Teodor, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru reușită!!!! Ești auditor de justiție. Dar înainte de a vorbi despre acest frumos și muncit succes o să te rog să ne spui cum a fost experiența de avocat.

Teodor Radu Iancu: Vă mulțumesc mult pentru cuvintele calde și pentru invitație. Aș menționa că parcursul meu ca avocat nu s-a încheiat, ci doar a luat o pauză (foarte lungă), în sensul că m-am înscris pe tabloul avocaților incompatibili, fără drept de exercitare a profesiei, fiind, însă, în continuare membru al Baroului București. Din punctul de vedere al experienței acumulate în aceste luni este evident, cred, că această perioadă a avut un puternic rol formativ pentru mine, în sensul dobândirii unor noi abilități și, cel mai important, al conștientizării modului în care se desfășoară activitatea de avocat.

Alina Matei: Ai avut șansa să faci parte din societăți de avocatură importante și de top: Țuca Zbârcea & Asociații, NNDKP, RTPR, Pârgaru Soare & Asociații. Cum o să facă mintea, inima trecerea de la avocatul corporatist la auditorul de justiție?

Teodor Radu Iancu: În afara muncii efective de avocat, este mult spus că am făcut parte din acele societăți, însă sunt sigur că stagiile efectuate pe parcursul celor patru ani de facultate au constituit o componentă crucială în definirea mea, profesională și personală. De altfel, acest parcurs a inclus și stagii efectuate în domeniul public, nu doar în domeniul privat, și a reprezentat o inițiere esențială pentru mine, pe care aș recomanda-o oricărui coleg mai tânăr.

Alina Matei: De ce ai ales să ”dai la INM”?

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Teodor Radu Iancu: Din punctul meu de vedere, sunt, de fapt, două întrebări relevante aici, la care voi răspunde separat. În primul rând, opinia mea este că orice absolvent care vrea să intre într-una dintre cele două profesii juridice (magistratură sau avocatură) ar trebui să susțină admiterea și la celălalt concurs, fie și doar de dragul experienței. Cred că momentul absolvirii facultății este și momentul în care cunoștințele juridice care fac obiectul testării sunt cel mai bine detaliate și, în afara inconvenientului plății taxei de înscriere la concurs, nu există niciun alt impediment în a susține ambele admiteri. De altfel, chiar dacă ele sunt diferite ca structură, bibliografia juridică este în proporție de 80% similară, ceea este un foarte mare avantaj pentru concurenți. Rezumând, cred că orice proaspăt absolvent care vrea să fie admis în Barou ar trebui să susțină și concursul de la INM (și viceversa) pentru experiența unică pe care concursurile o presupun. Din punctul de vedere al alegerii magistraturii ca viitoare carieră, aceasta a făcut obiectul unei lungi introspecții și a fost foarte mult bazată pe ceea ce cred eu că este cel mai compatibil cu structura caracterului meu și cu viziunea mea asupra sistemului de justiție.

Alina Matei: De când ai început pregătirea efectivă pentru examen?

Teodor Radu Iancu: Cred cu tărie că, în proporție de 75%, pregătirea pentru orice examen de admitere într-o profesie juridică începe în prima zi a anului I de facultate, obiectivul fiind acela de a nu acumula lacune semnificative în privința cunoștințelor ce fac obiectul procesului didactic din cei patru ani. Din punctul meu de vedere, un student care trece prin facultate înțelegând în mod real materiile studiate și învățând într-o manieră rezonabilă pentru fiecare sesiune are nevoie doar de un efort mai susținut în lunile dinaintea probelor pentru a avea succes. De altfel, parcursul meu a fost într-o direcție similară, în sensul că am învățat în fiecare sesiune pentru examene și am încercat să înțeleg tot ceea ce studiez, iar în anul al IV-lea am început un proces de recapitulare a doctrinei relevante pentru materiile ce făceau obiectul examenului, chestiune care a culminat și cu susținerea examenului de licență, care are o structură foarte asemănătoare celor două examene de admitere în profesie. După o lună iulie care a reprezentat o binemeritată vacanță, cele aproape două luni dinaintea admiterilor au fost dedicate în exclusivitate studierii celor patru coduri și rezolvării de grile.

Alina Matei: Cu ce gânduri ai pornit pe acest drum: încerc, văd cum e, la urma urmei sunt avocat sau..?

Teodor Radu Iancu: Nu cred că ar trebui să plece nimeni cu o astfel de prezumție pe acest drum sau pe oricare alt drum; de altfel, e o cale pe care eu am ales-o și pe care sper să mă desăvârșesc profesional. Bineînțeles, calitatea de avocat incompatibil îmi oferă o siguranță, cel puțin la nivel psihologic, însă nu aș vrea ca aceste două drumuri să se intercaleze. În același timp, nu exclud ca spre finalul vieții să mă întorc, poate, la această profesie, însă cu siguranță mai este foarte mult timp până acolo. Acum am ales un anumit drum și sper să construiesc lucruri cât mai frumoase în această profesie.

Alina Matei: Acest examen este cu totul diferit de examenul de admitere în barou. Normal, întrucât sunt profesii diferite. Unul durează o zi, altul luni de zile… Cum ți se pare această preocupare a legiuitorului pentru cele două profesii din perspectiva primul pas, al accederii?

Teodor Radu Iancu: Cred că s-a ajuns într-un punct foarte echilibrat al exigenței examenelor de admitere în profesie, în sensul în care acestea reușesc să fie proporționale față de scopul urmărit și față de realitățile sociale. Cu toate acestea, cred că durata concursului de admitere la INM este ridicată și, în opinia mea, este imperioasă o analiză pentru a determina dacă nu cumva și această durată este responsabilă pentru scăderea atractivității concursului de la INM. Cred că toate cele cinci probe actuale (grile, spețe, testare psihologică, interviu, bună reputație) trebuie păstrate, însă poate fi benefică o comprimare a termenelor, pentru a putea începe, de exemplu, anul I la INM la începutul lunii ianuarie.

Alina Matei: Cum ai abordat probele de verificare a cunoștințelor juridice în timpul examenului? Ce ți s-a părut mai dificil?

Teodor Radu Iancu: Probele juridice presupun deopotrivă o cunoaștere temeinică a instituțiilor juridice fundamentale din dreptul material și procesual și o stăpânire a unor detalii. Deși, personal, sunt mai degrabă adeptul unor forme de examinare care să nu presupună în mod necesar memorarea mecanică a unor aspecte, nu cred că probele de verificare a cunoștințelor juridice sunt exagerate, din acest punct de vedere. Acest echilibru s-a transpus și în rezultatele mele, nefiind variații semnificative între punctajele obținute la cele patru materii; nu pot spune că mi s-a părut o anumită probă semnificativ mai dificilă decât alta.

Alina Matei: Interviul este despre cum este candidatul. Dar și despre tumultul emoțiilor, membri Comisiei și întrebările prădătoare. Cum a fost în cazul tău?

Teodor Radu Iancu: Interviul rămâne, cu siguranță, cea mai dezbătută probă din cadrul admiterii la INM, însă cred că această dezbatere este foarte mult întreținută, în mod paradoxal, de cei care nu au trecut prin el. Personal, am simțit la interviu mai degrabă o dorință de a verifica faptul că viitorul magistrat este capabil să gândească critic, să facă raționamente logice, să argumenteze spontan și, evident, să înțeleagă standardul de etică și deontologie profesională pe care cariera îl presupune. Deși nu aș cataloga întrebările ca fiind prădătoare, există, în mod firesc, un anumit grad de dificultate a situațiilor pe care interviul le presupune, chestiune care cred că nu face decât să anticipeze dificultatea situațiilor în care ne vom afla ca magistrați. Totuși, cred că, spre deosebire de celelalte probe, interviul nu presupune o pregătire pe care să o poți cuantifica în timp; cred că de fapt întreaga experiență de viață trăită a fost pregătirea pentru interviu și că rezultatul va reflecta adevărul într-o manieră suficient de veridică.

Alina Matei: Te vezi judecător sau procuror?

Teodor Radu Iancu: Acum, judecător.

Alina Matei: Dacă vei ajunge, peste ani, în comisia de admitere la INM pentru interviu, în ipoteza în care se va menține această probă, care dintre amintirile admiterii tale va veni peste tine fuga-fuga?

Teodor Radu Iancu: Cu siguranță că-mi voi aduce aminte mult timp de acum încolo cele 22 de minute de interviu, însă ceea ce aș vrea să văd, cu predilecție, dacă aș fi membru în comisia de interviu, ar fi că în fața mea se află un om normal, inteligent, cu valori corecte și, pentru a include și o expresie care mie-mi place foarte mult, a person whose heart is in the right place.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Teodor Radu Iancu: Îi salut pe cititorii Juridice și vă felicit pe voi, cei care faceți acest spațiu să existe. Keep up the good work!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine! A, și să nu uit, te așteptăm la J by night! 🙂

Teodor Radu Iancu: Cu drag, Alina, mulțumesc pentru invitație. Vă felicit și pentru noul concept lansat, JURIDICE by Night, la ultimul eveniment am și participat și mi-a plăcut. Sper să aveți succes și cu această nouă idee!

Citeşte mai mult despre , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories