« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Scrisoare de mulțumire adresată prof. univ. dr. Flavius A. Baias pentru activitatea desfășurată în calitate de Decan al Facultății de Drept a Universității din București în perioada 2008-2020
13.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 13 februarie 2020, profesorii și personalul Facultății de Drept au dat publicității o scrisoare de mulțumire adresată prof. univ. dr. Flavius A. Baias pentru activitatea desfășurată în calitate de Decan în perioada 2008-2020.

Textul scrisorii:

„În timpul celor trei mandate, dintre care ultimul se încheie la 19 februarie 2020, Domnul Decan a avut o preocupare constantă și neobosită pentru a menține Facultatea de Drept pe primul loc în ierarhia facultăților de drept din țară, atât în ceea ce privește procesul didactic și calitatea absolvenților, cât și în ce privește activitatea de cercetare științifică.

În timpul mandatelor sale, Facultatea de Drept a Universității din București a rămas cea mai atractivă facultate de drept a țării prin numărul de candidați la examenul de admitere și a ocupat constant primul loc între facultățile de drept în ceea ce privește numărul absolvenților care au reușit la examenele profesionale de admitere în profesiile juridice. Studenții Facultății au obținut rezultate răsunătoare la concursurile internaționale de procese simulate și reușesc adesea să-și continue parcursul academic la prestigioase universități din lume, devenind apoi agenți de catalizare în structurarea unor proiecte durabile în care facultatea noastră devine partener al acelor universități.

Cele mai multe dintre centrele de cercetare care activează în prezent în cadrul Facultății de Drept a Universității din București au fost create în timpul mandatelor de decan ale Domnului Prof. univ. dr. Flavius A. Baias. În acest interval, profesorii Facultății au fost implicați ca experți în redactarea noilor coduri care au concretizat reformele legislative fundamentale ale României din perioada 2006-2014.

Sub conducerea sa, Facultatea de Drept a sărbătorit 150 de ani (în 2009), respectiv 160 de ani (în 2019) de la înființare, prin ample manifestări științifice, desfășurate cu participarea unor cercetători de prestigiu în domeniul științelor juridice, din țară și din străinătate.

O componentă importantă a activităților Domnului Decan a constat în dezvoltarea relațiilor internaționale ale Facultății, fiind semnate multiple parteneriate și acorduri. Domnul Decan a contribuit în mod esențial la crearea Masterului de Arbitraj internațional (în limba engleză), a susținut crearea și consolidarea programelor desfășurate împreună cu Universitatea din Würzburg, care vor conduce la deschiderea primului program de master de drept economic european în limba germană din România, precum și cu Universitatea din Valencia, împreună cu care se vor pune bazele unui program de master în limba spaniolă. De asemenea, în anul 2018, a inițiat un program de parteneriat în relația cu Regatul Unit al Marii Britanii, prin semnarea acordului de cooperare cu Juris Angliae Scientia, entitate afliată Universității din Cambridge, care a dus la deschiderea unui Centru de Drept Britanic (British Law Center) în cadrul Facultății de Drept.

Activitatea Domnului Decan în ceea ce privește relația cu universitățile din Franța este remarcabilă, având ca rezultat numeroasele manifestări științifice organizate în limba franceză, dintre care amintim reușitele conferințe legate de traducerea, în această limbă, a Codului civil român (2013) și a Codului de procedură civilă (2018), evenimente la care au participat zeci de juriști francofoni, din țară și din străinătate. De asemenea, în timpul mandatelor Domnului Decan, implicarea Facultății noastre în funcționarea Colegiului juridic franco-român de studii europene a devenit din ce în ce mai semnificativă.

Pentru meritele sale deosebite privind dezvoltarea relațiilor româno-franceze, Domnul Decan

Flavius A. Baias a fost decorat de statul francez, primind Ordinul Palmes académiques (2011) și Legiunea de Onoare, în grad de Cavaler (2017).

Facultatea de Drept este în prezent implicată în numeroase rețele de cercetare comparată francofonă precum Asociația Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze, Societatea de Legislație Comparată și Grupul de Cercetare în domeniul Dreptului Răspunderii Civile și Asigurărilor, precum și în programe de cercetare multianuale cu universități franceze precum Paris I Pantheon Sorbona, Bordeaux, Poitiers, Montpellier, Aix-Marseille și altele.

Totodată, în cursul mandatelor domniei sale, Domnul Decan s-a preocupat de dezvoltarea relațiilor cu Facultățile de Drept din cadrul Hexagonului, participând constant la manifestările organizate sub egida acestui grup al elitei academice naționale din domeniul dreptului. Facultatea noastră a organizat competiția anuală a Hexagonului din anii 2012 și 2019 la București și a propusi mplicarea în Hexagon a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, care a organizat, la rândul ei, la Chișinău competiția din anul 2017. Facultatea din Chișinău continuă să participe la eveniment, ca invitat la probele științifice, iar manifestările științifice organizate împreună cu Facultatea noastră s- au dezvoltat, implicând consilii comune, colocvii și proiecte de cercetare bilaterale, precum și accesări comune de granturi.

Eforturile Domnului Decan au condus la renovarea Aripii „Vasile Pârvan” a Palatului Facultății de Drept, în prezent fiind demarate procedurile și pentru restaurarea celeilalte părți a clădirii, în vederea conservării acestei moșteniri fundamentale pentru profesorii și studenții noștri. Tot prin strădaniile domnului Decan Flavius Baias s-au consolidat identitatea social-istorică și memoria instituțională a facultății noastre, după cum rezultă din împliniri de mare valoare simbolică, precum realizarea galeriei decanilor Facultății și publicarea albumului decanilor Facultății.

Colecționar pasionat de antichități, în special legate de Facultatea de Drept, pe care le dăruiește cu inima deschisă acolo unde ele își au locul, cel care nu uită niciodată să telefoneze de zilele noastre de naștere, decan mereu disponibil pentru toate problemele legate de Facultate și nu numai, autor de cărți și articole importante, sfătuitor, profesor apropiat de studenți, prieten – Domnul Prof. univ. dr. Flavius A. Baias va rămâne mereu Decanul inimilor noastre.”

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD