Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Neinvocarea în apel a aplicării pedepsei
26.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în recursul în casație nu poate fi invocată neaplicarea de instanţa de apel a dispoziţiilor art. 76 din C. pen., cu referire la art. 75 alin. (1) lit. a) şi b) din acelaşi cod (pedeapsa aplicată ar fi în alte limite decât cele prevăzute de lege), întrucât în această cale extraordinară de atac nu se poate reindividualiza cuantumul pedepsei, această operaţiune judiciară fiind de esenţa căii ordinare de atac, ce are caracter devolutiv, în timp ce pe calea recursului în casaţie se verifică numai erori de drept. În speță, instanța supremă a considerat că nu poate fi reținută critica formulată de recurentul condamnat A., prin apărător, că pedeapsa aplicată ar fi în alte limite decât cele prevăzute de lege, ca urmare a nereţinerii art. 76 din C. pen., cu referire la art. 75 alin. (1) lit. a) şi b) din acelaşi cod, întrucât în dezbaterile instanţei de apel nu a fost formulată şi susţinută vreo critică cu privire la aplicarea vreunei pedepse, iar instanţa de apel nu a dat eficienţă dispoziţiilor menţionate, acestea neavând un caracter obligatoriu, ci numai în măsura în care sunt apreciate ca fiind aplicabile. (Decizia nr. 57/RC din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti