WOMEN IN LAW. Mihaela Alexandra Gherghe: În domeniul juridic avem tendința de a acorda prioritate exclusivă carierei în detrimentul familiei sau al prietenilor
17 ianuarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mihaela Alexandra Gherghe, SINESCU & NAZAT, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Mihaela Alexandra Gherghe: Vă mulțumesc și eu pentru invitație și vă felicit pentru acest proiect editorial!
Revenind la întrebarea dumneavoastră, consider că perseverența, abilitatea analitică și dorința de a găsi soluții indiferent de complexitatea speței sunt atuurile care m-au ajutat să evoluez în profesie. Pe lângă acestea, aș menționa și voința de a învăța. Cred că este important ca, indiferent despre ce domeniu este vorba, cel care își dorește performanță să fie dispus să asculte și să învețe lucruri noi în orice moment.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Mihaela Alexandra Gherghe: Vorbind la modul general, femeile sunt extrem de dedicate în tot ceea ce fac, indiferent că este vorba despre viața profesională sau personală. Dacă ne referim exclusiv la implicarea femeilor într-o profesie juridică sau alta, în experiența mea de până acum, am constatat un devotament desăvârșit și o dorință uriașă de a excela. Cu toate acestea, consider că, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați, trebuie să existe întotdeauna un echilibru între viața profesională și cea personală, prin menținerea unui ritm optim între responsabilitățile carierei și cele personale.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două roluri să nu fie afectat de prejudicii majore?
Mihaela Alexandra Gherghe: Așa cum am menționat și anterior, cred că menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală este vitală pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Nu mi se pare că există anumite filtre predefinite pe care o femeie jurist ar trebui să le bifeze astfel încât să-și poată exercita cu succes atât rolurile de soție, mamă, fiică, prietenă, cât și cel de profesionistă. Cred că fiecare poate găsi calea și resursele necesare pentru identificarea și menținerea echilibrului despre care vorbeam și care, în mod evident, diferă de la o persoană la alta.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Mihaela Alexandra Gherghe: Da, însă depinde de fiecare dacă știe să valorifice șansele oferite pentru atingerea obiectivelor stabilite. Este adevărat că încă ne lovim de anumite stereotipuri, cu precădere în mediul juridic, dar nu cred că acestea ar trebui să ne afecteze visele niciuneia dintre noi. Perseverența și continua învățare ne vor ajuta, în cele din urmă, să ne dovedim profesionalismul.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Mihaela Alexandra Gherghe: Da, este adevărat că traversăm o perioadă favorabilă dezvoltării noastre, iar acest lucru se datorează, în principal, eforturilor îndelungate de emancipare a femeilor. Cu toate acestea, așa cum spuneați, aceste drepturi și libertăți sunt însoțite de riscuri. În domeniul juridic avem tendința de a acorda prioritate exclusivă carierei în detrimentul familiei sau al prietenilor. Chiar dacă la început pare să fie o alegere bună, cu timpul, acest dezechilibru ne poate afecta, aducând prejudicii chiar parcursului nostru profesional. De aceea cred că, prin propriul exemplu, femeile juriste pot demonstra că obținerea acestor drepturi și libertăți nu trebuie să le coste viața personală.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Mihaela Alexandra Gherghe: Nu pot să spun că a existat o singură persoană care să mă fi influențat, am interacționat de-a lungul timpului cu numeroase femei care m-au inspirat și de la care am învățat foarte multe atât pe plan personal, cât și profesional. Însă principalul meu model feminin este mama, care a fost un profesor foarte dăruit și un director de școală foarte eficient, de la care am învățat că și cele mai dificile situații trebuie gestionate cu tact și eleganță.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Mihaela Alexandra Gherghe: Perioada pandemiei a fost dificilă și plină de provocări, atât pe plan profesional, cât și personal. Am resimțit o schimbare a stilului de viață și a realității în care trăim, dar am avut norocul să am alături o familie minunată, care m-a susținut și mi-a dat încredere, la fel cum am fost norocoasă să lucrez alături de oameni care au știut să pună mereu pe primul plan sănătatea și siguranța colaboratorilor.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Mihaela Alexandra Gherghe: Vă doresc să fiți o sursă de inspirație pentru cei din jur și să dovediți că limitele există doar pentru a fi depășite!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Mihaela Alexandra Gherghe: Și eu vă mulțumesc!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro