Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Mihaela Alexandra Gherghe: În domeniul juridic avem tendința de a acorda prioritate exclusivă carierei în detrimentul familiei sau al prietenilor

17 ianuarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Alexandra Gherghe

Mihaela Alexandra Gherghe

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mihaela Alexandra Gherghe, SINESCU & NAZAT, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mihaela Alexandra Gherghe: Vă mulțumesc și eu pentru invitație și vă felicit pentru acest proiect editorial!

Revenind la întrebarea dumneavoastră, consider că perseverența, abilitatea analitică și dorința de a găsi soluții indiferent de complexitatea speței sunt atuurile care m-au ajutat să evoluez în profesie. Pe lângă acestea, aș menționa și voința de a învăța. Cred că este important ca, indiferent despre ce domeniu este vorba, cel care își dorește performanță să fie dispus să asculte și să învețe lucruri noi în orice moment.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mihaela Alexandra Gherghe: Vorbind la modul general, femeile sunt extrem de dedicate în tot ceea ce fac, indiferent că este vorba despre viața profesională sau personală. Dacă ne referim exclusiv la implicarea femeilor într-o profesie juridică sau alta, în experiența mea de până acum, am constatat un devotament desăvârșit și o dorință uriașă de a excela. Cu toate acestea, consider că, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați, trebuie să existe întotdeauna un echilibru între viața profesională și cea personală, prin menținerea unui ritm optim între responsabilitățile carierei și cele personale.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Jurisprudenta

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două roluri să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mihaela Alexandra Gherghe: Așa cum am menționat și anterior, cred că menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală este vitală pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Nu mi se pare că există anumite filtre predefinite pe care o femeie jurist ar trebui să le bifeze astfel încât să-și poată exercita cu succes atât rolurile de soție, mamă, fiică, prietenă, cât și cel de profesionistă. Cred că fiecare poate găsi calea și resursele necesare pentru identificarea și menținerea echilibrului despre care vorbeam și care, în mod evident, diferă de la o persoană la alta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mihaela Alexandra Gherghe: Da, însă depinde de fiecare dacă știe să valorifice șansele oferite pentru atingerea obiectivelor stabilite. Este adevărat că încă ne lovim de anumite stereotipuri, cu precădere în mediul juridic, dar nu cred că acestea ar trebui să ne afecteze visele niciuneia dintre noi. Perseverența și continua învățare ne vor ajuta, în cele din urmă, să ne dovedim profesionalismul.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mihaela Alexandra Gherghe: Da, este adevărat că traversăm o perioadă favorabilă dezvoltării noastre, iar acest lucru se datorează, în principal, eforturilor îndelungate de emancipare a femeilor. Cu toate acestea, așa cum spuneați, aceste drepturi și libertăți sunt însoțite de riscuri. În domeniul juridic avem tendința de a acorda prioritate exclusivă carierei în detrimentul familiei sau al prietenilor. Chiar dacă la început pare să fie o alegere bună, cu timpul, acest dezechilibru ne poate afecta, aducând prejudicii chiar parcursului nostru profesional. De aceea cred că, prin propriul exemplu, femeile juriste pot demonstra că obținerea acestor drepturi și libertăți nu trebuie să le coste viața personală.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mihaela Alexandra Gherghe: Nu pot să spun că a existat o singură persoană care să mă fi influențat, am interacționat de-a lungul timpului cu numeroase femei care m-au inspirat și de la care am învățat foarte multe atât pe plan personal, cât și profesional. Însă principalul meu model feminin este mama, care a fost un profesor foarte dăruit și un director de școală foarte eficient, de la care am învățat că și cele mai dificile situații trebuie gestionate cu tact și eleganță.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mihaela Alexandra Gherghe: Perioada pandemiei a fost dificilă și plină de provocări, atât pe plan profesional, cât și personal. Am resimțit o schimbare a stilului de viață și a realității în care trăim, dar am avut norocul să am alături o familie minunată, care m-a susținut și mi-a dat încredere, la fel cum am fost norocoasă să lucrez alături de oameni care au știut să pună mereu pe primul plan sănătatea și siguranța colaboratorilor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mihaela Alexandra Gherghe: Vă doresc să fiți o sursă de inspirație pentru cei din jur și să dovediți că limitele există doar pentru a fi depășite!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mihaela Alexandra Gherghe: Și eu vă mulțumesc!

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories