Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Poziția UNEJ privind activitatea desfășurată de DIICOT ref. destructurarea unui grup infracțional organizat în care se presupune că ar fi implicat și un executor judecătoresc
17.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Executori judecătorești
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 17 februarie 2020, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a luat act de comunicatul DIICOT cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 10 persoane, în care se presupune că ar fi implicat și un executor judecătoresc, potrivit unui comunicat.

UNEJ precizează că executorii judecătorești sunt învestiți să îndeplinească un serviciu de interes public, constând în executarea silită a dispozițiilor civile din titlurile executorii, precum și alte atribuții date prin lege în competența lor. În lipsa executorilor judecătoreşti, procesul civil ar fi golit de substanţă, nefiind posibilă impunerea în mod coercitiv a obligaţiilor din titlurile executorii, în cazul neexecutării voluntare a acestora. În doctrină este recunoscut faptul că executarea silită este a doua etapă a procesului civil.

Fiecare executor judecătoresc este responsabil pentru legalitatea actelor și procedurilor pe care le desfășoară după înregistrarea cererii de executare.

În cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecatoreşti din România, înfiinţată în baza Legii nr.188/2000 sunt înregistraţi 864 de executori judecătoresti.

UNEJ colaborează cu instituțiile statului atât pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor executorilor judecătorești, cât și pentru identificarea practicilor neconforme, desfașurând activități cu rol preventiv sau sancționator. În acest scop, UNEJ efectuează, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecătorești de pe lângă Curțile de Apel, controale periodice sau ca urmare a unor sesizări, cu scopul îmbunătățirii activității de executare silită sau a sancționării abaterilor constatate, putându-se propune Ministrului Justiției chiar excluderea persoanei vinovate din rândul executorilor judecătorești.

De la înfiinţarea UNEJ şi până în prezent, deci în aproximativ 20 de ani, au fost condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti penale definitive un număr de 21 executori judecătoreşti, care au fost excluşi din profesie.

Prin urmare, UNEJ – în numele executorilor judecătoreşti care îşi îndeplinesc atribuţiile legale cu onestitate şi profesionalism – protestează faţă de atribuirea, în presă, grupării cercetate în cadrul dosarului la care face referire comunicatul DIICOT menţionat anterior, a denumirii de „GRUPAREA EXECUTORII”.

Atribuirea unei astfel de denumiri, aduce atingere unei întregi categorii profesionale, care îşi desfasoară activitatea în numele legii, întregind sistemul nostru de drept, alături de celelalte profesii juridice – magistraţi, avocaţi, notari, consilieri juridici etc. În plus, în speţă nu sunt implicaţi mai mulţi executori judecatoreşti, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel încât profesia acestuia să dea numele grupării presupus infracţionale.

Nu în ultimul rând, UNEJ reamintește că potrivit art. 23, alin. 11 din Constituţia României, art. 66 din Codul de Procedură Penală, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi art. 6 alin. 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti penale de condamnare, persoana cercetată sau judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În concluzie, se adresează jurnaliştilor rugămintea de a evita astfel de formulari generale şi de a nu mai folosi în cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei întregi profesii.

Totodată, UNEJ îşi exprimă totala disponibilitate de a furniza informaţiile publice necesare unei corecte informări a destinatarilor articolelor de presă.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti