Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Ridicare măsuri asigurătorii. Recurs în casație formulat de DNA
19.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în calea extraordinară de atac a recursului în casație nu poate fi pusă în discuție competența materială a instanței care a respins acţiunea civilă şi a ridicat măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpaţilor achitaţi, motivat de faptul că aceasta nu avea competența de a dispune (art. 438 alin. 1 pct. 1 C. proc. pen. – în cursul judecății nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei). În speță, instanța supremă a constatat că deși Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie a invocat formal cazul de recurs în casaţie prevăzut de art. 438 alin. 1 pct. 1 C. proc. pen., motivându-se că instanţa penală nu avea competenţa materială de a dispune în sensul respingerii acţiunii civile şi a ridicării măsurilor asigurătorii luate asupra bunurilor inculpaţilor achitaţi în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I C. proc. pen., criticile nu vizează aspecte de necompetenţă materială sau personală a unei instanţe inferioare celei care ar trebui să judece cauza, ci modalitatea în care instanţa de apel a soluţionat acţiunea civilă exercitată faţă de inculpaţii B., D., E., F. şi G., neputând fi supuse analizei în prezenta cale de atac şi în limitele învestirii instanţei de recurs cu cazul de recurs în casaţie arătat. (Decizia nr. 51/RC din 14 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti