Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Schimbările climatice și dreptul. The Politics of Nature: Climate Change, Environmental Law, and Democracy de Jeddediah Purdy
18.02.2020 | Cristian GOIA

Secţiuni: Dreptul mediului, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Goia

Cristian Goia

Ființele umane sunt creaturi caracterizate de conștiință. Atunci când luăm anumite decizii suntem de părere că rezultatul alegerii are în spate anumite motive, acționăm în concordanță cu idealurile propriului nostru caracter. Acțiunile noastre sunt modelate de idei împărtășite despre oameni, relații sociale și lumea naturală. Mai mult decât atât, ideile variază în funcție de loc și timp, schimbându-se frecvent prin implicarea umană cu însăși experiența valorii care ne structurează trăirea.

Dreptul mediului, politica de mediu, schimbări climatice, ecologism, sustenabilitatea mediului înconjurător sunt termeni utilizați din ce în ce mai mult în limbajul cotidian, limbajul politic. Problemele asupra cărora trag un semnal de alarmă nu reprezintă o noutate, sunt doar mai stringente și cu un grad de conștientizare mult mai ridicat, adaptat timpurilor în care trăim. Autorul acestui articol[1] ne propune o incursiunea în acest domeniu. Din punct de vedere teritorial analiza sa vizează Statelor Unite ale Americi, iar din punct de vedere temporal punctul de plecare îl constituie secolul al XIX-lea. Astfel, de la privirea romantică asupra felului în care era văzut mediul, ajungem la privirea progresistă asupra mediului.

Autorul, Jeddediah Purdy, este profesor de drept constituțional la Columbia University, după ce mult timp a predat la Duke University, inclusiv cursuri de dreptul mediului.

TOP 3 CITATE 

Benefits of mitigating climate change will accrue to future generations while the living bear the costs.[2]

Addressing climate change, therefore, means sacrifice today to win uncertain advantages for the strangers who compose future generations.[3]

How we understand nature is part of civic identity.[4]

CE MI-A PLĂCUT:

Perspectiva istorică

Autorul analizează ascensiunea atașamentului romantic de secol XIX față de peisajul spectaculos, idealul utilitar de gestionare rațională a resurselor, dezvoltarea conceptului legal și cultural de „regiune sălbatică”, dezbaterile publice de la sfârșitul anilor ’60 care au avut ca final adoptarea principalelor legii cu privire la protecția mediului. De exemplu Legea aerului curat din 1963, este prima și cea mai influentă lege modernă de mediu dar și una dintre cele mai complete privind calitatea aerului din lume.

Perspectiva istorică adoptată în articol este foarte utilă, pentru că, după cum spunea Susan Strange, „percepțiile asupra trecutului au o puternică influență asupra percepțiilor problemelor prezente și a soluțiilor viitoare”.

Conștientizarea unei probleme

Discuțiile cercetătorilor din domeniul juridic cu privire la schimbările climatice susțin că problema este una în principal a stimulentelor științifice și tehnice și că valorile de mediu sunt prea slabe, prea vagi pentru a stimula acțiuni politice pentru rezolvarea lor.

Tind să cred că în anul 2020 nu putem să mai fim de acord cu cele spuse mai spus, schimbările climatice sunt mai mult decât reale, fiecare dintre noi poate să își dea seama de acest lucru fără a fi expert în domeniu. Deși impactul este global, urmările se poate observa în imediata noastră apropriere, în comunitatea locală în care trăim. Pe lângă faptul că sunt reale, schimbările climatice sunt sensibile la acțiune. Acțiunea colectivă trebuie stimulată.

CE NU MI-A PLĂCUT:

Ultima parte a articolului care are în vedere noi perspective asupra politicii de mediu, este destul de limitată în comparație cu celelalte părți. Este parte pe care aș fi vrut să o văd mai dezvoltată, mai incisivă și mai provocatoare.


[1] Jedediah Purdy, The Politics of Nature: Climate Change, Environmental Law, and Democracy, The Yale Law Journal, vol. 119, nr. 6/2010, pp. 1122-1209. Disponibil aici.
[2] „Beneficiile rezultate din atenuare schimbărilor climatice vor profita generațiilor viitoare în timp ce generațiile actuale vor suporta cheltuielile”. op. cit., p. 2010.
[3] „Abordarea schimbărilor climatice înseamnă de fapt sacrificiul de astăzi pentru câștigarea unor posibile avantaje pentru necunoscuții care vor compune generațiile viitoare”. idem, p. 2010.
[4] „Înțelegerea naturii este parte din identitatea civică”. idem, p. 1207.


Cristian Goia

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti