Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Valentina Preda: Femeile manifestă o preferință aparte față de profesiile j uridice


16 ianuarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Elena Valentina Preda

Elena Valentina Preda

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Valentina Preda, Partener STOICA & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Valentina Preda: În primul rând, va mulțumesc pentru invitația la Women in Law, invitație care mă onorează. Ca practician cu o activitate de peste 16 ani în domeniul avocaturii de litigii, am fost mereu orientată spre seriozitate, dedicare, onestitate atât față de client cât și față de instanță și față de mine însămi, punctualitate în îndeplinirea misiunii încredințate și pasiune în exercitarea profesiei.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Valentina Preda: Profesiile juridice sunt cât se poate de ofertante pentru femei. Majoritatea judecătorilor (fie că vorbim de instanțele civile ori de cele penale) sunt doamne, la fel și procurorii. Barourile naționale primesc doamnele cu brațele deschise, iar printre femei întâlnim multe „stele” ale avocaturii. Aceeași este situația și în casta notarilor, ba chiar și a executorilor judecătorești, profesie aparent nespecifică sexului frumos, dar unde întâlnim multe doamne delicate și foarte eficiente în activitatea de recuperare silită a creanțelor restante. Așadar, chiar nu există nici un fel de limite în implicarea femeilor în profesiile juridice, dimpotrivă, cred că femeile manifestă o preferință aparte față de aceste profesii care le pun în valoare potențialul și calitățile.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Valentina Preda: Ca mamă a unei fetițe de 3 ani, înțeleg pe deplin miezul întrebării. Nu este deloc ușor să fii un profesionist dedicat și totodată un părinte devotat copilului tău și familiei. Deplasările frecvente în diferite colțuri ale țării cu procese mă despart temporar de fetița mea și simt de fiecare dată un anumit reproș în atitudinea ei. Am norocul de a fi înconjurată de o familie minunată, de un soț înțelegător (pentru că este și el avocat), de bunici mereu dispuși să aibă grijă de nepoțică, astfel ca absența mea vremelnică să nu fie resimțită ca un prejudiciu major.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Valentina Preda: Eu cred că în ziua de astăzi femeile au oportunitatea de a fi ce vor ele să fie în orice domeniu care, în trecut, era rezervat bărbaților. Femeile sunt și piloți de avioane comerciale sau militare, și manipulatori pe spărgătoarele de gheață de la Polul Nord, sunt acceptate și în Legiunea Străină, sunt și impresari ai fotbaliștilor. Așa cum am menționat anterior, mediul juridic este cât se poate de oportun pentru împlinirea profesională a femeilor.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca aceea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Valentina Preda: Desigur că există și obligații și responsabilități și este firesc să fie așa, orice profesie are greutățile ei. Responsabilitatea alegerii cred ca intervine atunci când optezi pentru o anumită pregătire, în cazul meu cea juridică. Universitatea, masterul au implicat mulți ani de învățătură și înfrânarea de la alte distracții specifice vârstei, care au fost sacrificate pentru atingerea scopului propus, acela de a absolvi facultatea printre primii și a intra in profesie fără emoții. Avocatura de litigii este o profesie foarte dinamică pentru că lucrează cu și pentru oameni, care sunt ființe vii, iar oamenii ca și evenimentele sunt în continuă mișcare. Studiul dosarului și pregătirea termenului de judecată contracronometru, pentru o prestație impecabilă în fața instanței de judecată (care nu știe că am fost angajați cu 3 zile înainte și că am lucrat în week-end) fac parte din neajunsurile acestei profesii. Răspunderea profesională și contractuală față de client este și ea o sabie a lui Damocles deasupra capului avocatului, un coșmar al oricărui confrate. Spre deosebire de bărbați, femeile mai duc și grija treburilor casnice și a creșterii copiilor, astfel că da, sub aspect personal, viața profesională a femeilor jurist este mai complicată decât viața bărbaților.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Valentina Preda: Da, am avut mai multe modele sau repere inspiraționale. Amintesc aici pe Doamna Cristiana Irinel Stoica, a cărei tărie de caracter și stăpânire în momente critice nu am mai întâlnit-o decât la mama mea, reacții pe care nu cred că le voi putea egala vreodată. Probabil este o chestiune de structură, eu, precum majoritatea oamenilor, trăiesc la limita propriilor emoții. Amintesc și pe colega mea, Doamna Cătălina Dicu, de care mă leagă o relație specială: mi-a fost îndrumător în profesie, șef și, totodată, prietenă, performanță mai rară în această lume ultra-competițională.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Valentina Preda: Pe mine debutul Pandemiei de Covid 19 m-a surprins ca proaspătă mămică a unei bebelușe de 3 luni. Lockdown-ul semăna foarte mult cu viața mea de zi cu zi din acea perioadă, astfel că m-am consolat cu ideea că întreaga Planetă simte ceea ce simțeam eu la acea vreme. Am revenit în activitate în plină isterie a vaccinării și m-am trezit că aveam deplasări prin toată țara, dar nu mă puteam nici caza la hotel și nici nu puteam lua masa la restaurant, așa că a trebuit să iau o decizie în legătură cu vaccinarea. Fetița mea a fost singurul membru al familiei care s-a îmbolnăvit de Covid-19 (cel mai negru coșmar) și a dezvoltat o formă gravă, astfel că efectiv m-am ridicat de la biroul de lucru ca să mă internez cu ea în spital, deci a fost o perioadă neagră atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Valentina Preda: Să aibă încredere în ele și în steaua lor norocoasă. Seriozitatea, persevefrența, dedicarea și devotamentul vor fi mereu apreciate și răsplătite, indiferent de sex!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Valentina Preda: Și eu vă mulțumesc pentru invitație!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii