Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Procurorii SIIJ au audiat în calitate de martor un membru CSM. UPDATE: Poziția AIJ
17.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 17 februarie 2020, Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, asociație profesională a procurorilor, a dat publicității următorul comunicat:

Având în vedere informaţiile existente în spaţiul public cu privire la citarea a doi membrii ai Secției pentru Procurori a CSM, la data de 17 februarie 2020, pentru a fi audiaţi la SIIJ,cu „scurgerea” de informaţii în presă înaintea desfăşurării acestor activităţi, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public, acelaşi Ministru al Justiţiei, care, în ciuda angajamentelor iniţiale, nu a făcut nimic concret pentru defiinţarea SIIJ, apreciem, în consens cu punctul de vedere exprimat de Consiliu, că această acţiune reprezintă un factor de presiune şi o încercare de decredibilizare a instituţiei. Contextul desfăşurării acestei acţiuni este marcat şi de faptul că în zilele ce urmează Secţia pentru Procurori a CSM se va pronunţa, în virtutea prerogativelor conferite de lege, asupra delegării în funcţia de Procuror General al PÎCCJ.

Atragem atenţia opiniei publice şi factorilor de decizie că acest ultim demers al SIIJ, se înscrie într-o lungă listă de acţiuni care au ridicat în spaţiul public suspiciuni, pornind de la urmărirea penală a unor magistraţi în lipsa unui minim probatoriu, activităţi constatate de către instanţele de judecată şi până la retragerea apelurilor declarate de către DNA, cu consecinţa favorizării unor inculpaţi notorii.

Acţiunile SIIJ dovedesc, fără urmă de îndoială, legătura existentă între magistraţi compromişi profesional care activează în această structură şi inculpaţi susţinuţi frenetic de presa aservită unor interese obscure şi constituie tot atâtea temeiuri pentru desfiinţarea acestei structuri de parchet, creată, de altfel, când puterea politică era exercitată de la cel mai înalt nivel de către o persoană aflată în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate pentru comiterea de infracţiuni.

***

Luni, 17 februarie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au infomat că l-au audiat, în calitate de martor, pe proc. Nicolae Andrei Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat.

Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori.

***

Luni, 17 februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că la data de 13 februarie a fost citat Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către proc. Adina Florea, potrivit unui comunicat.

La data de 14 februarie a fost citat Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti