« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Alba Iulia. Aplicarea principiului in dubio pro reo în ceea ce privește elementul circumstanțial „în timpul nopții” al infracțiunii de tâlhărie calificată
19.02.2020 | Smaranda POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpatului din infracțiunea de tâlhărie calificată prevăzută de art. 234, alin. 1, lit. d – în timpul nopții – în infracțiunea de tâlhărie prevăzută de art. 233 Cod penal, întrucât este aplicabil principiul in dubio pro reo, deoarece există cel puțin un dubiu cu privire la faptul că fapta s-a produs în timpul nopții. În doctrină se consideră că elementul circumstanțial trebuie să se raporteze la criteriul realității, luându-se în considerare factori precum data calendaristică, anotimpul sau poziția topografică a localității. În fapt, infracțiunea a fost săvârșită în data de 20 martie, în jurul orei 19:00. Martorii s-au folosit de sintagme precum „era seară” sau „era noapte” pentru a descrie momentul comiterii faptei, însă în cauză a fost emisă și o adresă de către Institutul Astronomic al Academiei Române. Astfel, instanța de fond a reținut elementul circumstanțial „în timpul nopții”, întrucât din adresa emisă rezultă că soarele a apus la ora 18:38 la locul comiterii faptei, iar sfârșitul crepusculului a avut loc la ora 19:08 și prin coroborarea cu celelalte probe, respectiv declarațiile martorilor, reieșea că afară era întuneric. Curtea de Apel a evidențiat faptul că în adresa emisă se mai menționează „că aceste date pot diferi cu până la câteva minute față de datele efective datorită topografiei orizontului (munți, dealuri, clădiri înalte, etc.), iar momentul exact al limitei de vizibilitate la sol este influențat de condițiile metro (acoperire cu nori, ceață)”. Curtea a considerat că există o incertitudine și că nu se va putea reține elementul circumstanțial în cauză, deoarece din probe rezultă doar că incidentul s-ar fi petrecut în jurul orei 19:00 și că apusul ar fi fost la ora 18:38, iar sfârșitul crepusculului la 19:08, iar datele furnizate de institut pot diferi cu până la câteva minute față de cele reale. Existând anumite dubii cu privire la momentul săvârșirii faptei, principiul in dubio pro reo este aplicabil în speță, orice dubiu cu privire la fapta reținută în sarcina inculpatului profitându-i acestuia. (Decizia Penală nr. 421/2019 din 06 iunie 2019, pronunțată de Secția Penală a Curții de Apel Alba Iulia)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD