Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Drept civil Drept comercial Fiscalitate SELECTED

Tranzacțiile între persoanele afiliate și rigorile Codului Fiscal

13 aprilie 2023 | Alexandru-Laurențiu MIHAI
Alexandru-Laurențiu Mihai

Alexandru-Laurențiu Mihai

O societate (spre exemplu, un S.R.L.) nu poate vinde un bun către soția asociatului unic, la un preț sub nivelul pieței. În mod similar, societatea nu va putea cumpăra, la un nivel peste cel al pieței, un bun de la o rudă apropiată a asociatului unic.

Tranzacțiile între persoanele afiliate nu sunt interzise de Codul Fiscal, dar sunt supuse unor rigori specifice, menite să prevină situațiile în care acestea ar urmări obținerea unor avantaje patrimoniale/fiscale, în detrimentul interesului statului de a colecta taxe și impozite aferente acestor tranzacții comerciale sau chiar în detrimentul entităților implicate. În plus, se urmărește și asigurarea unei transparențe în circuitul economic, precum și prevenirea practicilor de evaziune fiscală ce s-ar putea întâlni în cadrul tranzacțiilor comerciale dintre persoane (fizice) înrudite sau dintre mai societăți controlate de o singură persoană/entitate.

Pe scurt dacă două sau mai multe persoane sunt afiliate, orice tranzacție între acestea trebuie încheiată pentru un preț similar cu prețul pieței. Prețul de piață reprezintă suma care ar fi plătită de un client independent unui furnizor independent în acelaşi moment şi în acelaşi loc, pentru acelaşi bun sau serviciu ori pentru unul similar, în condiţii de concurenţă loială.

În esență, intenția legiuitorului este ca prețul tranzacției să nu fie influențat sau determinat de legăturile existente între persoanele implicate. Spre exemplu, două societăți deținute/controlate de același asociat nu pot tranzacționa între ele la un preț inferior, eventual derizoriu (hotărât astfel datorită legăturii de afiliere). Această operațiune ar putea masca intenția asociatului de a transfera elementele de activ dintr-o societate în cealaltă, eventual pentru fraudarea creditorilor sau pentru eludarea anumitor dispoziții fiscale.

În plus, noțiunea de „tranzacție” nu se limitează doar la transferul (vânzarea) de bunuri, ci acoperă orice altă operațiune ce se poate încheia între părțile afiliate: contracte de prestări servicii, consultanță, contracte de locațiune, împrumuturi etc.

Încălcarea obligației de a tranzacționa la prețul pieței poate atrage sancțiuni neplăcute pentru contribuabil – organul fiscal poate ajusta (modifica) prețul de transfer, fiind recalculate astfel, retroactiv, impozitele şi taxelor datorate de contribuabilii implicați în tranzacție, cu tot cu penalitățile de întârziere corespunzătoare.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Totuși, care sunt situațiile în care o persoană (fizică sau juridică) este afiliată cu o alta, în sensul Codului Fiscal?

În primul rând, în cazul persoanelor fizice, soțul/soția și rudele până la gradul al III-lea sunt persoane afiliate. Arătăm că nu vor fi persoane afiliate afinii întrucât în sensul Codului Civil aceștia nu sunt rude. Totodată, concubina (partenerul) nu poate avea calitatea de persoană afiliată.

Spre exemplu, dacă X (web designer), în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), încheie un contract cu propria soție, avocat (liber profesionist), pentru a îi crea acesteia un site web al cabinetului, contractul trebuie să respecte principiul valorii de piață. Într-o altă formulare, relația de rudenie dintre cei doi nu trebuie să se manifeste prin stipularea unui preț considerabil inferior al contractului de prestări servicii.

În al doilea rând, o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică (spre exemplu un S.R.L.) dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice. Totodată, o persoană fizică va fi afiliată unei persoane juridice, dacă controlează în mod efectiv persoana juridică, indiferent de titlurile de participație.

Spre exemplu, dacă un S.R.L. având ca unic asociat pe X, dorește să vândă un bun soției lui X, prețul trebuie să fie cel al pieței, fără a fi acordate anumite „facilități”. Schema este următoarea: soția este persoană afiliată față de soț; soțul este persoană afiliată față de societate (asociat unic); soția va fi afiliată societății întrucât sunt luate în calcul părțile sociale ale soțului (persoană afiliată).

În al treilea rând, o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică, dacă cel puţin aceasta deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică sau dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

Spre exemplu, dacă societatea AAA S.R.L. deține un sfert din părțile sociale ale societății BBB S.R.L., atunci cele două sunt afiliate.

În al patrulea rând, o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua ori, dacă le controlează în mod efectiv.

Spre exemplu, dacă X își înființează două societăți la care este asociat unic, acestea două vor fi afiliate între ele.

Totodată, amintim că anumiți contribuabili au obligația de a întocmi un dosar de transfer pentru a demonstra/justifica respectarea principiului valorii de piață, în cazul tranzacțiilor cu persoane afiliate, în cazul depășirii pragurilor prevăzute de Ordinul Președintelui ANAF nr. 442/2016. Cu titlu de exemplu, marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu părți afiliate, depășind o valoare totală anuală, mai mare sau egală cu 200.000 euro în cazul dobânzilor pentru serviciile financiare, 250.000 euro în cazul tranzacţiilor privind prestările de servicii primite/prestate, respectiv de 350.000 euro în cazul tranzacţiilor privind achiziţii/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.

În concluzie, tranzacțiile între persoanele afiliate trebuie încheiate la prețul pieței, astfel cum prevede Codul Fiscal. Încălcarea obligației de a tranzacționa la prețul pieței poate atrage sancțiuni neplăcute pentru contribuabil – organul fiscal poate ajusta (modifica) prețul de transfer, fiind recalculate astfel, retroactiv, impozitele şi taxele datorate de contribuabilii implicați în tranzacție, cu tot cu penalitățile de întârziere corespunzătoare.

 Alexandru-Laurențiu Mihai, Junior Lawyer STOICA & Asociații

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale