WOMEN IN LAW. Livia Dumitrescu: Limitările apar pe masură ce femeile înaintează în senioritate
13 aprilie 2023 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Livia Dumitrescu, membră a Baroului din New York, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă defineşte pe dumneavoastră ca profesionist?
Livia Dumitrescu: Sunt un om profesionist de fiecare dată când respect profesia pe care o practic.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Livia Dumitrescu: Implicarea femeilor indiferent de profesia juridică aleasă nu este limitată. Limitările apar, ca și în cazul profesiilor de altă natură decât juridică, pe masură ce femeile înaintează în senioritate.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soţie/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două „roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Livia Dumitrescu: Cred că cel mai important filtru este cel al perspectivei personale: în ce măsură fiecare femeie vede aceste roluri ca fiind fie aceeași substanță luând diverse forme, forme flexibile care permit uneia un loc privilegiat în anumite perioade; fie substanțe diferite, în forme separate, forme rigide, paralele și aflate într-o proporționalitate relativ constantă, indiferent de context sau de oportunitățile pe care le ivește mediul sau le trimite universul.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Livia Dumitrescu: Atâta vreme cât o femeie intră și rămâne în mediul juridic, există premisa că ea vrea sa fie în acel mediu. Orice mediu profesionist are anumite rigori și cerințe, iar acceptarea lor este prezumată și nu poate fi considerată o îngrădire. Ar trebui ca în afară de rigorile și cerințele specifice, nimic altceva să nu împiedice femeile să fie ceea ce vor să fie. În realitate, și chiar în lipsa oricaror impedimente, o femeie atinge acesta stare de implinire a propriei idei de sine doar pentru perioade limitate de timp. Consider că acest lucru este natural, având în vedere că mediul juridic este și el influențat de contextul mai larg și că însaăși o femeie profesionist al dreptului își poate dori să schimbe ceea ce și-a dorit și s-a implinit. Valențele umane sunt multiple și mediul juridic poate și să le dezvolte, și să le acopere.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Livia Dumitrescu: Perioada în care trăim este una a transformărilor profunde pentru toată societatea umană. Femeile sunt adesea cele care asigură reușita schimbărilor sociale datorită rolului pe care femeile îl au în comunitati. O femeie jurist cu alegeri personale și profesionale asumate poate servi ca exemplu pentru alte femei și nu numai. În același timp, rămânând realiști, alegerile sunt circumstanțiate realității: alegem din ceea ce este disponibil. Putem alege și să nu alegem, pentru o perioadă de timp, pînă când se ivește ceva mai aproape de ceea ce (credem) ca avem nevoie. Si in acest caz ramanem responsabili de alegerea de a nu alege. A alege să nu alegi niciuna din oportunitățile pe care realitatea imediată le oferă este adesea un lux, prin lux neînțelegând neapărat ceva material, ci mai degrabă la nivel intelectual și emoțional.
Alina Matei: Aţi avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Livia Dumitrescu: Cred că m-au inspirat destul de multe persoane, indiferent dacă le-am cunoscut sau nu sau dacă au fost femei sau bărbați, cât și de foarte multe personaje literare, din nou, și femei, și bărbați. Dintre femei, le-aș menționa pe Mama mea; Scarlett O’Hara; Sânziana Hanganu; Ruth Bader Ginsburg.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Livia Dumitrescu: Și din punct de vedere personal, și profesional, a fost o perioadă complexă de învățare, uitare și re-învățare. Nimic nu poate înlocui beneficiile proximității față de alți oameni. În același timp a devenit foarte evident că proximitatea impusă și neînsoțită de interacțiuni de substanță a dus și va duce întotdeauna la scăderea interesului, eficienței și creativității. Prezența în același spațiu și timp cere interacțiuni de care fiecare participant să beneficieze. Altfel rămânem în paradigma “locurilor de muncă” din secolul trecut în care doar prezența garanta depunerea unui efort pe toată durata zilei de muncă.
Observațiile de mai sus se aplică și relațiilor personale. Prezența în același spațiu și timp la un nivel mai înalt decât cel pre-pandemic a dus în multe cazuri la separări definitive, conflicte în familii și re-evaluarea opțiunilor individuale. Sunt multe situații, și în plan personal și în plan professional, când relațiile pot suferi de exces de prezență. Familiarity breeds contempt. Pentru cei interesați, iata in link rezultatele unei cercetări disponibile pe site-ul Harvard Business Schoolhttps
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Livia Dumitrescu: Cum ar fi să avem o asociație a femeilor din lumea juridică așa cum există în alte țări?
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Livia Dumitrescu: Eu vă mulțumesc. Mi-ați dat ocazia unei călătorii inedite ghidate de întrebări generoase.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.