Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Monica Cercelescu: Profesia juridică este una de anduranță și femeile fac față mai bine


13 ianuarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Monica Cercelescu

Monica Cercelescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Monica Cercelescu, Coordonatoarea Departamentului de Comunicare al UNBR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Monica Cercelescu: Apetența pentru noutate și pentru provocări. Am nevoie de provocări pentru a debloca energia creativă și aceasta vine din pasiune. Pot spune că sunt pasionată de zonele dreptului constituțional și implicit drepturi fundamentale, bineînțeles dreptul comunicării care este principala mea arie de practică. Mă pasionează viitorologia, prospecțiunile în privința ordinii juridice și filozofia juridică, eseistica și literatura. Sigur că îmi place mult să rezolv spețe, mai ales în dreptul comunicării, care este pe trend astăzi, având alte canale de comunicare care ridică probleme juridice noi. Fiecare caz aduce provocări și cu cât presupune mai multă interdisciplinaritate, mai multă inovație și mai mult efort creativ, cu atât îmi place mai mult.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Monica Cercelescu: Nu am simțit niciodată vreo limitare din cauza genului. Bineînțeles că am întâlnit misogini, chiar prea mulți, dar am pus-o pe seama frustrărilor lor personale. Însă nu am avut incidente care să mă fi marcat, astfel încât să mă poziționez mai clar în această privință. Cred că, în zilele noastre, femeile au chiar mai multe șanse decât bărbații, mai ales cele care își cunosc drepturile și știu ce vor. Încă de când eram studentă, la sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor 90, aveam foarte puțini băieți în an pentru că admiterea la drept era cruntă. Eram vreo 50 pe loc și sexul opus nu prea reușea să treacă testele care presupuneau enorm de multă muncă și voință. Dacă ne uităm și azi, ponderea femeilor din lumea juridică e semnificativ mai mare. Într-adevăr, profesia juridică este una de anduranță și femeile fac față mai bine. Chiar dacă mai subzistă clișee și stereotipuri, mai ales dacă suntem blonde, acestea n-ar trebui să ne afecteze pentru că vremurile sunt ale noastre.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Monica Cercelescu: Aici e foarte dificil și nu o să mă laud că aș fi reușit să trec cu dezinvoltură și fără sacrificii prin cele două roluri. La noi, încă subzistă ideea că femeia trebuie să aibă grijă de casă, de copii și, într-un fel, așa este, pentru că niciun tată nu poate înlocui o mamă, care transmite gânduri și emoții diferite unui copil. Într-o familie, femeile și bărbații au roluri diferite și când se schimbă ordinea lucrurilor, se întâmplă ceva nedorit. Întotdeauna am avut o frustrare, că nu sunt o mamă suficient de bună, că mă închid în birou să lucrez, în timp ce copiii țipă după mine. Acum am doi băieți adulți, 18 și 21 de ani, care dau semne că se vor realiza prin munca lor. Poate am reușit să comunic cu copiii mei, să le transmit niște sfaturi de viață. Cred că am crescut niște copii buni, de care sunt foarte mulțumită. Dar n-am fost scutită de unele reproșuri, pentru că mă doreau mai prezentă. Și poate că dacă eram prea prezentă, nu erau ei atât de independenți azi, capabili să ia propriile decizii și să se descurce singuri, fără a apela prea mult la ajutorul familiei. Cumva se echilibrează lucrurile.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Monica Cercelescu: Sunt sigură că da, le oferă posibilitatea să fie ce vor ele, cu condiția să știe ce vor. Cred că cel mai important lucru este să-ți stabilești obiectivele și să ignori argumentele că nu vei reuși pentru că trăim într-o lume a bărbaților. Nu este adevărat! În multe cazuri, nu în toate, bărbații sunt acolo unde sunt pentru că femeile îi mobilizează și îi sprijină. Cherchez la femme!

Este adevărat că bărbații sunt încă mai bine plătiți decât femeile, că ei încă ocupă mai multe posturi de conducere. Dar eu cred că lucrurile se vor echilibra foarte curând. Mai în glumă, mai în serios, poate vom ajunge într-o epocă în care bărbații vor cere drepturi egale cu cele ale femeilor. La cum avansează feminismul, n-ar fi exclus. Dar chiar nu știu dacă femeile își doresc funcții de conducere. Eu una nu, prefer să fiu liberă și să nu am responsabilități în legătură cu ceea ce fac alții.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Monica Cercelescu: Într-adevăr, nu a existat vreodată o perioadă mai favorabilă femeilor. Avem toate drepturile posibile, egale cu ale bărbaților și uneori chiar abuzăm de ele. Vezi derapajele fenomenului #metoo și unele discursuri neofeministe ultraradicale, care instigă la ură. Trăim într-o epocă a exceselor, în care abuzăm de libertățile noastre și de aici ni se trag multe rele. Din prea multă libertate de exprimare am ajuns să nu mai putem stăvili discursul urii și dezinformarea. Asta se întâmplă și când discursul feminist când ajunge să fie extremist. Apar efectele adverse.

Dar vrem, pe bună dreptate, feminizarea funcțiilor. De ce doamna avocat și nu doamna avocată? Până aici, poate că avem dreptate! Mai departe, vom vedea cum merg lucrurile, dar cred că dacă vom exagera, n-ar fi de bine. Rolul femeilor este acela de a aduce echilibrul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Monica Cercelescu: Nu sunt genul „fan” al cuiva, însă, în general, femeile m-au inspirat mai mult decât bărbații. Poate e vorba de o compatibilitate mai mare, de un anumit mod de a gândi mai curând profund, intuitiv și prospectiv decât analitic. Gândirea prospectivă și intuitivă înseamnă creativitate. Gândirea analitică înseamnă să ai o bază factuală existentă, pe care să faci analize. Am constatat că, fără a face alegeri conștiente la raft, între autorii bărbați și femei, prefer ceea ce scriu și gândesc femeile, cele educate, culte, bineînțeles. Hannah Arendt, Simone Weil, Susan Sontag, mai nou Anne Applebaum. Chiar și în literatură, Annie Proulx, Ana Barton, Donna Tartt Elena Ferrante sunt în acest moment preferatele mele. Cărțile Yolandei Eminescu sunt ferfenițite de cât le-am citit. Îmi plac și cele scrise de bărbați, bineînțeles, dar femeile sunt mai aproape de sufletul meu și de ceea ce gândesc eu.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Monica Cercelescu: Această perioadă nu m-a afectat deloc în sens negativ. Dimpotrivă, m-a ajutat să-mi adun gândurile, să scriu o carte, să citesc mai mult și, în consecință să fiu mai creativă, să fiu mai aproape de familie, să am conversații mai consistente cu copiii mei. Tânjeam după solitudine și pandemia mi-a oferit ocazia să o am. Dincolo de tristețea pentru suferința celorlalți și a noastră, pentru că și în familia noastră a fost Covid, am profitat din plin de răgazul oferit pentru a mă reseta. Am simțit că va fi o schimbare socială majoră generată de frică și am transpus gândurile mele într-o carte: „Libertatea de exprimare în era turbulențelor”. În această carte am vorbit despre modul în care crizele tot mai frecvente ale lumii contemporane induc frica, de care profită autoritățile pentru a prelua controlul informației și pentru a tempera vocile incomode puterii.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Monica Cercelescu: Le doresc să aibă încredere că lumea e a lor. Să conteze pe atu-ul feminității pentru că nu vor da greș. Le admir cu toată sinceritatea!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Monica Cercelescu: Vă mulțumesc și eu pentru asemenea proiect!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii