Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Interviuri Life SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Gabriela Scutea: În multe planuri implicarea femeilor este cheia problemelor

10 ianuarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Gabriela Scutea

Gabriela Scutea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă procuror Gabriela Scutea, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Gabriela Scutea: Pasiunea pentru meseria mea, devotamentul pentru Ministerul Public, un stil de lucru centrat pe soluționarea problemelor. Colaboratorii actuali, dar şi cei cu care am lucrat în viaţa mea „de bază”, la Braşov, ştiu că nu las lucrurile la jumătate.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Gabriela Scutea: Nu îmi permite rolul meu de acum, managerial, să mă opresc la perspectiva limitată.

Este vorba de mai mult de atât, vă spun din convingere, implicarea nelimitată este bazată pe tenacitatea colegelor jurist. Şi în multe planuri implicarea femeilor este cheia problemelor, dacă vrem să se realizeze o justiţie mai bună (mă gândesc la serviciile de probaţiune, la regulile de audiere de către o persoană de acelaşi sex).

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Gabriela Scutea: Cred că trecerea este invers, în majoritatea cazurilor: la rolul de profesionist (în evoluţie) se adaugă responsabilităţile de familie. Cunosc cupluri de jurişti – care înţeleg bine, reciproc, ce înseamnă programul pe care nu îl poţi controla, precum și cupluri cu profesii diferite, care își acordă încredere şi susţinere.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Gabriela Scutea: Categoric, da. Dovada vine de la faptul că deja două femei au ocupat funcţia de procuror general.

În plus, pentru unele colege maturitatea profesională se suprapune bine cu momentul în care familiile, copiii se gestionează mai uşor (studii, îngrijire), aşa încât atacarea unor obiective de carieră care presupun mutarea în Bucureşti nu este utopică.

Personal, în continuare, mai am un wish-list de studii, care pot să mă ajute în dezvoltarea unei cariere juridice: drept european, MBA.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor precum cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Gabriela Scutea: În România mai este loc mult pentru dezvoltarea profesională a femeilor; nu mă refer la sectorul judiciar, ci la alte sectoare ale vieţii publice, pentru că sistemul judiciar îşi bazează cvasi-total sistemul de promovare pe examene.

Există segmente în instituţiile publice în care prezenţa femeilor în management este considerată „de la sine înţeleasă” (protecţia socială, educaţie, sănătate), dar – în general – trebuie conştientizată posibilitatea de a propune o perspectivă, de a fi creative în faţa unor responsabilităţi diferite de cele ale funcţiilor de execuţie.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Gabriela Scutea: Nu aş numi neapărat „model”, dar mă preocupă să văd cum au gândit alte femei care au răspuns unor responsabilităţi deosebite.

Am avut o profesoară intransigentă în liceu, am citit mult despre Angela Merkel, am citit discursuri parlamentare ale ministrului de Interne – ulterior Prim-Ministru – Theresa May. Mi-am propus să citesc mai mult despre judecătorul Ruth Bader Ginsburg, de la Curtea Supremă a SUA.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Gabriela Scutea: Etapele stării de urgenţă şi apoi ale stării de alertă au pus o presiune mare pe Ministerul Public. A fost nevoie să găsim cum să continuăm unele fluxuri de activitate, fără sincope, pentru rezolvarea intereselor cetăţenilor.

A fost nevoie de mare mobilizare ca să aplicăm soluţii viabile atunci când toţi procurorii unui parchet erau fie bolnavi, fie carantinaţi, să păstrăm operaționale serviciile IT şi cele economice (responsabile pentru contracte, plăţi şi salarii). Lucrez într-o clădire în care sunt peste 500 de angajaţi, înţelegeţi provocările.

De fiecare dată când discutam cu procurorii şefi ai DIICOT şi DNA despre acţiuni operative de amploare, rămânea o preocupare pentru protejarea sănătăţii procurorilor şi poliţiştilor implicaţi.

Personal … am lucrat la domiciliu o singură zi şi principala grijă a fost pentru părinţii mei, să nu se expună riscurilor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Gabriela Scutea: E simplu: nu există limite!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Gabriela Scutea: Vă mulţumesc pentru interes şi vă doresc mult succes în 2023.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership